Home Izdvojeno Kako se živjelo u Velikoj Gorici prije pedesetak godina zabilježeno je u...

Kako se živjelo u Velikoj Gorici prije pedesetak godina zabilježeno je u knjizi ”Spomenar jedne generacije”

PODIJELITE

Duh vremena pedesetih i šezdesetih godina u Velikoj Gorici zabilježila je Marija Ajša Peuc u knjizi ”Spomenar jedne generacije”. Knjiga je predstavljena sinoć u Pučkom otvorenom učilištu i sadrži zanimljive priče iz prošlih vremena. Na pisanje Spomenara, nastavnicu i pedagoginju u mirovini potaknuli su sastanci s generacijom iz osnovne škole. Upravo je Marija Ajša Peuc bila zadužena za pripremanje prigodnog programa i pisanje tekstova o svojim prijateljima.

– Kao i svi mladi ljudi, i djeca, bili smo tada dosta zaigrani, no te su se igre jako razlikovale od igara današnje djece. Bili smo puno vani, u prirodi, a i sama Gorica je onda imala dosta mjesta za šetnje u prirodi, kupanja na goričkim jezerima. Ja se sjećam svakog proljeća, mala sam bila, možda desetak godina, bio je običaj ići u Čički gaj čim bi se pojavile prve proljetnice i to smo išli kroz taj potok u Čički gaj, u šumu.Tako se jedan dio knjige odnosi na dječje igre, a zabilježene su i priče s putovanja u školu biciklima.

– Onda mi se čini da se moglo, da se više osjećalo to druženje i to aktivno provođenje slobodnog vremena za tu moju generaciju od prije pedesetak godina. Sada je to sve više vezano za novu tehnologiju – rekla nam je Marija Ajša Peuc.”Spomenar jedne generacije” u izdanju Biblioteke Albatros, prva je objavljena samostalna knjiga ove spisateljice, iako je do sada objavljivala djela u dvije zajedničke, međunarodne zbirke pjesama. Aktivna je i na društvenim mrežama pa tako na svom profilu na Facebooku redovito objavljuje pjesme. Nada se stoga da će uskoro objaviti i svoju zbirku pjesama s vrlo šarolikom tematikom.