Home Kultura SANCTA BARBARA Nastup ansambla Ars Longa u prelijepoj kapeli na Pleškom polju

SANCTA BARBARA Nastup ansambla Ars Longa u prelijepoj kapeli na Pleškom polju

Koncert počinje u 20 sati, a evo kako ga možete pratiti i uživo...

PODIJELITE
Nakon što je proteklu nedjelju službeno započeo Festival drvenih kapela “Sancta Barbara”, koji i ove godine predstavlja bisere tradicijske drvene arhitekture Turopolja, Pokuplja i Moslavine, danas slijedi nastup ansambla Ars Longa s početkom u 20.00 sati!
Naime, nastupit će u prelijepoj Kapeli Ranjenog Isusa na Pleškom polju u Velikoj Gorici u sastavu – Monika Cerovčec, sopran; Ana Benić, flauta; Stjepan Nodilo, blok-flauta; Lea Sušanj Lujo, violončelo i Linda Mravunac Fabijanić, čembalo. Program “Talijani u gostima”: Cecchini, Bononcini, Locatelli, Lotti, Barsanti, Platti, Scarlatti.
Inače, ova kapelica je turopoljski starosjedilac, podignuta je daleke 1758. godine. Izgradnju je financirala Rozalija Plepelić, udovica plemića Ladislava Plepelića Ladislava Plepelića, generala i vrhovnog zapovjednika u Banskoj krajini. Nalazi se južno od Plesa, na prostranom polju nedaleko od zračne luke. Gradili su je domaći majstori iz Posavine, a financirali lokalci svojim dobrovoljnim prilozima. Ono što je čini uistinu krasnom su reljefi i ukrasi na pročelju.
Od hrastovih je greda s tri oltara posvećena Ranjenom Isusu, Žalosnoj Majci Božjoj i Isusovom krunjenju trnovom krunom. Temeljne su grede, isto tako i stijene, piljene i spojene na nemški, odnosno njemački vugel. Streha je optočena zubcima u obliku kapljica, koje su kao i drugi ornamenti obojeni bojama hrvatske trobojnice. Zidove interijera krasi Križni put izvornog umjetnika u drvu Mate Mihinice iz Obrezine.
Koncert možete pratiti uživo OVDJE.