Home Izdvojeno S knjigom na “ti”

S knjigom na “ti”

PODIJELITE

Gradska knjižnica Velika Gorica za srijedu, 25. rujna 2013. priprema ovojesenski ciklus književnih tribina “S knjigom na ti!”.

IVANA & ROMAN

Tribina će početi gostovanjem Ivane Simić Bodrožić i Romana Simića Bodrožića, pričom o dvoje predivnih pisaca i neumornih boraca protiv književnih vjetrenjača gluposti i površnosti.

Ivana to radi pišući pjesme, iako je u javnosti najglasnije odjeknuo njezin roman „Hotel Zagorje“ temeljen na vlastitu životnom iskustvu djeteta – prognanika, te objavljujući kolumne u Obzoru Večernjeg lista koje su nedavno i ukoričene pod naslovom „Za što sam se spremna potući“.

Roman također piše, a njegove zbirke priča „Mjesto na kojem ćemo provesti noć“ i „U što se zaljubljujemo“ početkom dvijetisućitih svojom emotivnošću dobrano su odskakale od tadašnje književne produkcije i njezine poetike ulice, psovke i „urbanog“. Različitih  književnih poetika, ali sličnog senzibiliteta – kako je to Miljenko Jergović lijepo opisao  kao „neku prirođenu eleganciju tuge“ – oni su i životni partneri. 

U Romanovoj najnovijoj zbirci priča „Nahrani me“ upoznajemo intimni svijet za koji nismo sigurni je li stvarno njihov ili ipak tek fiktivno takav. Tu je još i priča o Festivalu europske kratke priče koji je u vremenu kada je pokrenut, u vremenu relativno oskudne dostupnosti nove europske književnosti, pružio priliku domaćim čitateljima da upoznaju čitav niz autora mlade književne europske scene, ali i priliku da novoj generaciji mladih književnih prevoditelja pokažu što znaju.

Tribinu će moderirati Darija Žilić.