Home Izdvojeno Romansa uz ružu i svijeće: Vjenčani parovi na današnji dan obnavljaju bračne...

Romansa uz ružu i svijeće: Vjenčani parovi na današnji dan obnavljaju bračne zavjete

PODIJELITE

Danas, na dan sv. Valentina, 14. veljače, obilježavamo Valentinovo – dan zaljubljenih. Sa svih strana „napadaju“ nas crvena srca, ruže i različiti drugi znakovi zaljubljenosti. Zašto je tome tako i tko je bio sv. Valentin? Teško je pronaći točne povijesno potvrđene podatke o njemu, no zato nam o njemu govori nekoliko legendi.

sveti-valentin1Prema jednoj legendi, sv. Valentin je bio ugledni svećenik u Rimu u 3. stoljeću. Zbog njegova ugleda, rimski car Klaudije II. htio ga je primiti i poslušati njegove priče. Valentin je sumnjao da se caru neće svidjeti priče o kršćanstvu i da ga čeka zla sudbina. Upravo tako se i dogodilo. Nakon što je Valentin odbio štovati rimske bogove, Klaudije ga je dao pogubiti odsijecanjem glave.

Druga legenda je ona zbog koje Valentinovo obilježavamo upravo na današnji dan i zbog koje su ruže postale uobičajeni poklon za Valentinovo. Ta legenda kaže da je, u vrijeme kada je Sv. Valentin bio svećenik, rimski car zabranio vjenčanja mladih parova, kako bi muškarci lakše odlazili u vojsku, a ne bi ostajali uz svoje žene. No, Valentin se toga nije pridržavao te je u tajnosti vjenčavao mlade parove i darivao im crvene ruže kao znak njihove ljubavi. Kada je car to doznao, odlučio je pogubiti Valentina i to baš 14. veljače.

Licitarska-srca-Dario-Drvodeli-Valentinovo

aaU današnje vrijeme, mnogi parovi žele obilježiti današnji dan i na neki poseban način iskazati svoju ljubav. Pripremaju se romantične večere uz svijeće, pažljivo odabiru pokloni za one koje volimo, a vjenčani parovi odlučuju se na obnove bračnih zavjeta baš na današnji dan. Valentinovo je, nažalost, kao i svaki drugi blagdan danas uvelike komercijaliziran te često služi kao prilika da se poveća potrošnja u trgovačkim lancima.

Zaista, nema ništa loše u tome da se prisjetimo ljubavi i darujemo one koje volimo baš na ovaj dan. No, ako se othrvamo komercijalizmu i razmislimo zašto nekoga volimo i koliko nam ta osoba znači u životu, svaki dan može nam biti Valentinovo i prilika da na razne načine svoju ljubav iskazujemo onima koje volimo.