Home Izdvojeno Predstavljena ‘Prva kravata’ Božidara Prosenjaka

Predstavljena ‘Prva kravata’ Božidara Prosenjaka

PODIJELITE

Na književnoj tribini u Zagrebu, poznati hrvatski književnik, Velikogoričanin, Božidar Prosenjak, predstavio je svoj novi roman povijesne tematike ‘Prva kravata’.

prosenjak1

Knjigu koja  je napisana kao svojevrsni akcijski roman za mlade, urednik Nikola Albaneže je usporedio sa najvećim svjetskim dostignućima u žanru pustolovnog romana, dok je recenzent knjige Vladimir Brnadić primijetio kako je roman Božidara Prosenjaka izvrstan predložak i za igrani film.

Autor se posebno zahvalio prijatelju Marijanu Bušiću, od kojeg je i potekla ideja o romanu koji će dodatno afirmirati kravatu kao izvorni hrvatski brend, ali i otkriti zanimljive i pomalo šokantne povijesne činjenice o tridesetogodišnjem ratu.

prosenjak2

Zapovjednik počasne satnije Kravat-pukovnije, Željko Matejčić, čitajući roman bio je dirnut stradanjem i žrtvom hrvatskih vitezova koji su izginuli u tridesetogodišnjem europskom ratu sa Turskim osvajačima.

Dijelove romana čitao je i glumac Tomislav Svetić. Domaćin tribine bio je književnik i urednik Hrvatskog slova Stjepan Šešelj.

Za vrijeme predstavljanja knjige dvoranu su čuvali stražari Kravat-pukovnije u povijesnim odorama.

kravat