Home Gospodarstvo Radnici u strahu od daljnjeg urušavanja Jakuševca, objavljen zapisnik inspekcije odrona iz...

Radnici u strahu od daljnjeg urušavanja Jakuševca, objavljen zapisnik inspekcije odrona iz studenoga

PODIJELITE
Foto: Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

Stanje na zagrebačkom odlagalištu otpada Prudinec/Jakuševec i dalje je nestabilno. Grad Zagreb objavio je sigurnosni protokol za daljnji dovoz otpada na dio plohe 6-3 deponija.

Objavljen je zapisnik inspektora zaštite okoliša vezan uz odron koji se dogodio u studenome na plohi 6-2.

Objavljene su snimke koje sugeriraju da bi moglo doći do daljnjeg urušavanja gradilišta.

NOVI SINDIKAT: MEĐU RADNICIMA VLADAJU STRAH I PSIHOZA

Dovoz otpada na Jakuševec trenutno se obavlja samo unutar označenog sigurnosnog perimetra unutar plohe 6-3. Radi se o jednoj trećini posljednje plohe odlagališta. “Zbog uvedenog sigurnosnog protokola, odlaganje otpada na Jakuševec do daljnjeg će biti usporeno i otežano. To će za posljedicu imati i usporavanje odvoza otpada u gradu. Građane molimo za strpljenje i razumijevanje”, priopćio je u petak Zagrebački holding.

Iz Novog sindikata podružnice Čistoća danas kažu da situacija nije ništa bolja nego prošli tjedan. “Stanje je katastrofalno. Otpad se na odlagalište dovozi smanjenim kapacitetom, otprilike 50%. Još uvijek nismo dobili nikakve pisane garancije da su djelatnici Čistoće sigurni na plohi 6-3. Među radnicima vladaju strah i psihoza. Ne osjećaju se sigurno. Svakodnevno dobivamo pozive i svojih članova i ostalih djelatnika Čistoće s upitima mora li se ići na odlagalište. Već duže vrijeme ne provodi se kontrola kvalitete otpada. Grad i uprava su nas demantirali, no nalaz inspekcije prvoga odrona pokazao je da smo bili u pravu, odnosno da se na deponij odlaže biootpad”, rekao je glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata u podružnici Čistoća Pavao Barbarić.

LAKO BI MOGLO DOĆI DO DALJNJEG URUŠAVANJA

Radnici su u strahu iz više razloga. Osim što nisu izdana sigurnosna uvjerenja, nisu uvjereni da se dogodio samo odron. Kao ni prošli tjedan, sindikat po tom pitanju nije htio prejudicirati. “Mi smo još uvijek stava da ne bismo prejudicirali je li se dogodila eksplozija ili je došlo samo do odrona jer nikakav inspekcijski ili policijski nalaz ili zapisnik nismo dobili po pitanju uzroka događaja. Iz različitih izvora se tvrdi da je došlo do eksplozije. Također i radnici Čistoće koji su se tamo zatekli na dan odrona kažu da su čuli tutnjavu i eksploziju metana, no to još uvijek zasigurno ne znamo”, rekao je Barbarić.

U međuvremenu su Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec i Udruga Ekologija grada objavili snimke i analize snimki koje pokazuju da su se na vrhu deponija pojavile nove pukotine, ali i da iz nabijenog smeća strše metalne cijevi.

Foto: Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

Udruga iz Jakuševca navodi da se radi o cijevi sustava otplinjavanja, no iz Udruge Ekologija grada kažu da to ne mogu provjeriti. “Pri prvom događaju bio je klasičan odron. Deponij je izgubio stabilnost i proklizao. Pri drugome, mi smo u stručnom savjetu udruge zaključili da je neupitno da je došlo do eksplozije odlagališnih plinova. Prvi odron proklizao je pravocrtno, a u drugome se vidi da se je iz kratera odronulo u ne samo jednom smjeru, što jasno sugerira da je došlo do eksplozije. Što se cijevi koja strši iz otpada tiče, ne znamo radi li se o cijevi sustava za otplinjavanje ili nekog drugog sustava strukture deponija”, rekao je Josip Pavlović iz Ekologije grada.

Potencijalni lom plinske cijevi; Foto: Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

Pavlović sugerira da uopće nije važno radi li se o odronu ili eksploziji, nego o strategiji upravljanja gradilištem. “Poremećaji su počeli odlukom o poništavanju natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada. Ogromna količina glomaznog otpada (kauči, madraci, jastuci) bez izvlačenja sirovina drobila se i navozila umjesto da se daje ovlaštenim oporabiteljima. Dobila se smjesa koja nema strukturu da bi se kvalitetno ugrađivala. Drugi moment je biootpad. Sve što smo ikad rekli o nepropisnom odlaganju otpada na odlagalištu Jakuševec-Prudinec sad je dokazano nalazom inspektorata”, rekao je.

DOKAZ DA SE NA JAKUŠEVEC DEPONIRA BIOOTPAD?

U zapisniku koji spominju i Barbarić i Pavlović, objavio ga je Jutarnji list, stoji da je inspektor zaštite okoliša DIRH-a u prisutnosti voditeljice odjela Čistoće, glavnog nadzornog inženjera i voditelja projekta radova iz tvrtke Eko-flor plus d.o.o. utvrdio da je nakon inicijalnog odrona 11. studenoga do još jednog odrona došlo 17. studenoga te da je 20. studenoga od strane ovlaštenog laboratorija obavljeno uzorkovanje dijela tijela odlagališta.

Foto: Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

Uzorkovanje u svrhu izrade karakterizacije otpada obavljeno je od strane djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, a uzeta su četiri uzorka s obodnog dijela urušenog dijela odlagališta.

Uzeta su, što je važnije, još dva uzorka s plohe gdje se zaprima i odlaže novoprikupljeni otpad. Navedeni uzorci su uzeti s dviju novih pošiljki koje vizualno nisu odgovarale miješanom komunalnom otpadu (20 03 01) već biootpadu i otpadu s groblja. Zatečena količina bila je cca 30 m3.

“Vezano uz zatečeni biootpad i otpad s groblja, isti je greškom dovezen na odlagalište te je po uvrđenju da ne odgovara miješanom komunalnom otpadu, jedna pošiljka biootpada vraćena pošiljatelju za što predočavamo vagarinku i Zapisnik o odbijanju preuzimanja dostavljenog otpada. Ostali otpad je u fazi vraćanja pošiljatelju te se ovog trenutka čeka prijevoz kako bi i njema vratili. Po obavljenju vraćanja ćemo dostaviti preslike dokumentacije”, u zapisniku stoji izjava predstavnika nadzirane osobe tj. Podružnice Čistoća.

Ranije su iz Čistoće ustvrdili da se na Jakuševec deponira onečišćeni biootpad. Radi se o otpadu koji se prikuplja kao biootpad, ali koji zbog prisutnosti onečišćavajućega materijala ne može biti predan na kompostiranje.

EKO-FLOR PLUS: PROUČITE JAVNU NABAVU PRIJE NO ŠTO PREJUDICIRATE ODGOVORNOST

I sindikalist Barbarić i aktivist Pavlović tvrde da se već duže vrijeme na Jakuševcu ne provodi kontrola kvalitete otpada. Još prije tjedan dana oglasili su se o aktualnim događajima iz tvrtke EKO-FLOR PLUS d.o.o., članice Grupe CIOS. Iz tvrtke su priopćili da sve ugovorene radove obavljaju prema planu izvođenja i projektnoj dokumentaciji te da su sve faze izvođenja nadzirane na tri razine. Iz tvrtke su uputili na proučavanje dokumentacije o nabavi koja je objavljena putem Elektroničkog oglasnika javne nabave RH – EOJN.HR, oznaka: 2022/S 0F2-0029420 od 25.7.2022. Priopćenje objavljeno u raznim medijima donosimo u cijelosti:

“Potaknuti aktualnim događanjima na Odlagalištu otpada Jakuševec, izražavajući ponajprije žaljenje zbog ozljeđivanja radnika Zagrebačkog holdinga, kao jedan od članova zajednice ponuditelja kroz društvo grupacije EKO-FLOR PLUS d.o.o., a koje temeljem provedenog postupka javne nabave (zaključenog u listopadu 2022. godine) za „građenje, održavanje i upravljanje PODSUSTAVIMA odlagališta otpada Jakuševec“ izvršava na toj lokaciji dio ugovornih poslova, odbacujemo paušalnu odgovornost koja nam se, kroz pojedine objave, insinuira.

S ciljem točnog i istinitog informiranja u obvezi smo izvijestiti javnost kako se EKO-FLOR PLUS d.o.o., kao i ostali članovi zajednice ponuditelja, pridržavaju ugovora, uputa i odredbi propisanih tehničkim uvjetima i projektnom dokumentacijom, sve u skladu s navedenim dokumentima i pravilima struke.

U skladu s time, članovi zajednice ponuditelja ugovorene radove obavljaju samo prema planu izvođenja radova te projektnoj dokumentaciji Zagrebačkog holdinga. Sve faze izvođenja radova nadzirane su na čak tri razine: kroz projektantski nadzor, stručni nadzor nadzornog inženjera te nadzor naručitelja kroz posebnu organizacijsku jedinicu Zagrebačkog holdinga nadležnu za praćenje provedbe i realizacije svih ugovora koji se odnose na podsustave odlagališta. U „tijelo odlagališta“ ugrađuje se isključivo otpad kojega Zagrebački holding (kao naručitelj) doprema i za koji utvrdi da se, sukladno projektnoj dokumentaciji i dozvolama koje Zagrebački holding posjeduje, može ugraditi, a što je Zagrebački holding, kao naručitelj, propisao i dokumentacijom za nadmetanje u kojoj se izričito navodi da „Investitor provodi nadzor prihvata otpada i odgovoran je za sadržaj otpada koji je istovaren na odlagalište.“.

Uloge i odgovornosti naručitelja, nadzornih tijela naručitelja te izvršitelja radova utvrđene su javno dostupnom natječajnom i ugovornom dokumentacijom na koju, prije izjava i objava kojima se prejudicira bilo čija odgovornost, svakako upućujemo (putem Elektroničkog oglasnika javne nabave RH – EOJN.HR, oznaka: 2022/S 0F2-0029420 od 25.7.2022.).

Svakako, podržavamo sva nastojanja gradonačelnika i Gradske uprave kojima se namjeravaju utvrditi stvarni razlozi koji su do odrona doveli, kao i eventualne odgovornosti naručitelja, izvođača, projektanta i nadzora”, priopćio je Eko-flor plus.

Događaje na Jakuševcu pratimo ovdje.