Home Izdvojeno Promoviran zbornik “Tolerancija se uči od ranog djetinjstva”

Promoviran zbornik “Tolerancija se uči od ranog djetinjstva”

PODIJELITE

U sklopu Dječjeg tjedna danas je promoviran zbornik grupe autora “Tolerancija se uči od ranog djetinjstva”. Zbornik donosi rezultate istraživanja predškolskih ustanova i udruga okupljenih kroz projekt PRECEDE. U Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta okupili su se odgajatelji, učitelji i defektolozi iz goričkih odgojno-obrazovnih ustanova.

promocija-zbornika-tolerancija-se-uci-od-ranog-djetinjstva-4

– Ovim istraživanjem smo htjeli vidjeti postoji li razlika u motivaciji oko stručnog usavršavanja na području Velike Gorice. Dobili smo rezultate u skladu s hipotezom da su odgajatelji u zadnjih 12 mjeseci znatno više čitali stručnu literaturu i pohađali seminare i edukacije, dok su razlozi za stručno usavršavanje kod odgojitelja i učitelja isti – i jedni i drugi vole učiti nove stvari i smatraju da su im te aktivnosti korisne u radu s djecom – rekla je Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za mlade i obitelj Velike Gorice.

sanda-puljiz-vidovic

Na predavanju su sudjelovale i Ana Miljenović, docentica na Studijskom centru socijalnog rada te Mirela Despotović, predsjednica Centra za civilne inicijative, koja provodi projekt PRECEDE u Hrvatskoj. Ana Miljenović je u svom izlaganju i prezentaciji govorila o akcijskim istraživanjima i njihovom doprinosu i važnosti uključivanja u predškolski odgoj.

– Akcijska istraživanja posebno su pogodna da budu most između znanosti i prakse te jedan od prvorazrednih primjera kako oba ova sustava mogu biti u službi jedan drugome te ostati svrsishodna – objasnila je Miljenović.

ana-miljenovic-i-mirela-despotovic

Mirela Despotović je u svom izlaganju ispričala o istraživanjima koja se mogu pročitati u zborniku, ali i o tome kako je u sklopu projekta 30 hrvatskih odgojitelja prošlo edukacije u Irskoj na kojima su naučili raditi s personaliziranom lutkama. Te lutke se koriste u radu s djecom, a cilj im je naučiti predškolarce toleriranju različitosti.personalizirana-lutka

– Odgojitelji su generalno zadovoljni svojom profesijom i smatraju se kompetentnima za obavljanje posla, dok je gotovo 50 posto učitelja izjavilo da je njima glavna prepreka za usavršavanje financijske prirode – zaključila je ravnateljica Puljiz Vidović.

[print_gllr id=57167]