Home Gospodarstvo PROJEKT OD 12 MILIJUNA KUNA Toplana na biomasu od jeseni će grijati...

PROJEKT OD 12 MILIJUNA KUNA Toplana na biomasu od jeseni će grijati Pokupčane i omogućiti im dodatnu zaradu

PODIJELITE

U Pokupskom se gradi prva toplana na biomasu u Hrvatskoj koja će biti u vlasništvu Općine. Toplinski sustav snage jednog megavata već će ove jeseni početi grijati kućanstva i institucije u centru mjesta.

Toplana-radovi-16.jpg

– 1.10. je ugovor koji ističe izvođaču radova. Tada ćemo i pustiti u probni pogon cijeli sustav. Najprije ćemo priključiti najvažnije potrošače, poput osnovne škole, stambene zgrade, naše obrtnike i šumariju – kaže načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

Za novi sustav grijanja u svome domu trenutačno je zainteresirano 26 domaćinstava, dok su neki Pokupčani najavili svoje priključenje za tri godine. Prijave su i dalje u tijeku. Investicija za toplinsku podstanicu u kući stajat će između 20 i 30 tisuća kuna.

– Moja želja kao načelnika Općine je da svi oni koji se jave u prvoj fazi priključenja dobiju besplatni priključak – dodao je Škrinjarić.

‘NEĆU STRAHOVATI OD PUCANJA CIJEVI’

Mještanin Božidar Antolović veseli se modernijem načinu grijanja, za koje kaže da će mu omogućiti lagodniji život.

– Ako negdje zimi otputujem na više dana, više se neću brinuti oko toga hoće li mi od hladnoće popucati cijevi. Jednostavno će mi biti praktičnije. S druge strane, dostupne su nam moderne tehnologije i zašto ih ne iskoristiti. Uskoro ćemo i u Pokupskom moći živjeti urbanim životom – naglasio je Antolović.

Toplana-radovi-11.jpg

Projekt je težak 12 milijuna kuna, a financira se europskim novcem u okviru mjere 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ IPARD programa.

U sklopu buduće toplane, Općina je pokrenula i regionalni projekt izgradnje sabirno-distribucijskog centra za biomasu. Čak će i mještani moći prodavati vlastitu drvnu masu, ali i sve ostalo što se može spaliti i omogućiti dodatne kilovate topline.

OD KUKURUZOVINE DO KVALITETNOG DRVETA

– Stanovnici se više neće morati mučiti oko snabdijevanja drva za ogrjev, a moći će sa svojim drvima kompenzirati plaćanje mjesečnih rata novog sustava grijanja, a ujedno ćemo na taj način poticati lokalno gospodarstvo. Naime, svi će moći prodavati takozvani otpad, od granja i žbunja, kukuruzovine, do borova nakon Božića. Sve će se moći to iskoristiti i spaliti ovdje u toplani – pojasnio je načelnik, čiji imenjak Božidar Antolović već najavljuje kako će svoja drva prodavati za potrebe toplane.

– U svom posjedu imam šumu, pa zašto drvnu masu ne bi distribuirao u općinski sabirni centar. Bit će odlično ako će postojati mogućnost kompenzacije, ja Općini plasiram drva umjesto plaćanja grijanja. Na taj način imam manje posla s ogrjevom, a više mi neće trebati niti dimnjačar – zaključio je Antolović.

U drugoj fazi, toplinski sustav širit će se na donji dio Pokupskog, odnosno na naselja Kaurići, Jagodići, što je također predviđeno projektom. Time bi se na toplanu ukupno priključilo stotinjak kućanstava.

[print_gllr id=29242]