Home Gospodarstvo Prilika od 3 milijuna eura

Prilika od 3 milijuna eura

PODIJELITE

U Hrvatskoj je registrirano 65 Lokalnih akcijskih grupa (LAG). Ruralna naselja Velike Gorice početkom godine pridružila su se LAG-u Zrinska gora –Turopolje i LAG-u Vallis Colapis. Te dvije grupe pokazale su se vrlo uspješnima u povlačenju sredstva iz pretpristupnog IPARD programa. Sada LAG-ovi imaju priliku direktno povući 3 milijuna eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i podmjeru 19.2 te njima financirati projekte OPG-ova i udruga sa ruralnih područja Velike Gorice.

-Svi korisnici sa ruralnih područja grada Velike Gorice sudjelovat će u izradi ove strategije, a to su predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora. Osobit naglasak stavljamo na OPG-ove i u okviru njhovog budućeg razvoja i njihove proizvodnje, naglasak na otvaranju novih radnih mjesta, zapošljavanje mladih u ruralnim područjima, koji će biti jedan od važnijih kriterija ove strategije. – istaknuo je Tugomir Majdak, predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske.LAG - press u gradskoj upravi-Važno je da ti projekti budu uključeni u našu lokalnu razvojnu strategiju koju smo počeli izrađivati i pripremati ovih dana. Ovim putem koristim priliku i molim sve koji mogu apelirati da nam se odazove što veći broj ljudi na radionicama koje slijede. Predstavnici javnih, privatnih i civilnih sektora neka se jave, uključe i dođu na radionice. Moći ćemo financirati smo ono što će biti dio strategije. –naglasio je Božidar Antolec, predsjednik LAG-a Zrinska gora –Turopolje.

Prva radionica održat će se već ovog petka u 18 sati u Pučkom otvorenom učilištu.

-Kroz ove projekte LAG-a i podmjeru 19.2 bit će puno lakše doći do sredstava jer će biti obuhvaćen manji broj korisnika u odnosu na broj onih obuhvaćenih na natječajima Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Time je smanjen i broj konkurenata. Nadamo se da ćemo biti uspješni jer kroz IPARD mjeru 202 povukli smo 436 tisuća kuna što je iskoristivost od 96,70%.-rekao je Siniša Bukal, voditelj Ureda LAG-a.

Strategija će se izraditi do proljeća 2016. godine, a za njezinu izradu na raspolaganju je 478 tisuća kuna. Do tada će se održati najmanje 10 radionica na kojima će se prikupljati ideje od samih članova odnosno potencijalnih korisnika sredstava.