Home Gospodarstvo Preseljena tržnica: VG komunalac Tržnom centru ponudio dugoročan ugovor, ali pregovori su...

Preseljena tržnica: VG komunalac Tržnom centru ponudio dugoročan ugovor, ali pregovori su propali

PODIJELITE

Velikogorička Zelena tržnica preseljena je na novu lokaciju. Nakon dvogodišnjeg odlaska na plato Tržnog centra, građani voće i povrće sada kupuju u Školskoj ulici. Tržnica je otvorena radnim danom od 7 do 16 sati, dva sata kraće nego na prijašnjoj lokaciji, dok će subotom raditi do 14, a nedjeljom do 13 sati. Mišljenje kupaca i prodavača o novoj tržnici je različito. Kupac Vjeran Kovačević kaže da je prostor u Školskoj ulici ljepši i uređeniji od platoa ispred Tržnog centra, ali da Velika Gorica zaslužuje veću tržnicu.

– Lokacija je dobra, u blizini je tržni centar, vidim ovdje je i sanitarni čvor. S obzirom da smo šesti grad u Hrvatskoj, možda bi tržnica trebala biti i veća, ali bolje je nego prije na platou – ističe Kovačević.

trznica-nova-lokacija (4)

Lokacija se sviđa i prodavačici Mileni Miloš. Ističe, međutim, kako bi bilo bolje da je tržnica natkrivena. Prodavač Mato Stazić žali se da je prostor između štandova preuzak, dok Ivan Muhar savjetuje još jedan ulaz na tržnicu.

– Ovdje dolje bi trebao biti još jedan ulaz, a ne samo jedan na cijeloj tržnici. Ljudi će rijetko dolaziti kod mene dolje – upozorio je Muhar.

PROPALI PREGOVORI S TRŽNIM CENTROM

Direktor VG komunalca Dragan Perić ističe kako su tržnicu nastojali organizirati u Tržnom centru, ali da pregovori s vlasnicima nisu uspjeli te da je ona preseljena na prostor izgrađen za javne gradske namjene.

– Imali smo u više navrata pregovore s upraviteljem Tržnog centra, međutim, nismo uspjeli postići dogovor. Tamo je uknjiženo puno vlasnika i bilo je nemoguće postići dogovor – kaže Perić.

Pregovori s upraviteljem Tržnog centra krenuli su početkom godine. VG komunalac je predložio dugoročni ugovor za korištenje prostora za potrebe Zelene tržnice. Perić o cijeni nije želio govoriti, ali napominje kako ona nije bila prihvatljiva.

– Mi smo dali prijedlog ugovora na 10 godina, s mogučnošću produljenja na još 10 godina uz cijenu koja bi bila pristupačna nama i prodavateljima, međutim, oni su se od toga oglušili, a problem je bila cijena. Nova lokacija je u vlasništvu grada Velike Gorice i ima sve potrebne papire, pa smo tu i organizirali Zelenu tržnicu. Dvije godine smo bili u šatoru što je bilo ruglo i nakaradno za ovaj dio grada. U tijeku je demontaža šatora kako bi se oslobodio plato ispred Tržnog centra. U trenutku preseljenja nije bilo nikakvih problema. Jako sam zadovoljan što se sve odvijalo u mirnom tonu. Podjela klupa protekla je u dogovoru između prodavača što me jako veseli – naglasio je.

trznica-nova-lokacija (5)

OD SADA DVOJE ZAPOSLENIH

Nakon dvije godine besplatne placarine, proizvođači i prodavači najam će od 2. svibnja početi plaćati jednako kao i u nekadašnjem zatvorenom prostoru Tržnog centra. Dragan Perić dugoročno najavljuje i niže cijene najma.

– Obećali smo našim prodavateljima da ćemo nakon uvođenja naplate imati tendenciju smanjenja cijena najma klupa. Ići ćemo na tu varijantu iz razloga što smo napravili novo ustrojstvo rada tržnice i smanjili broj zaposlenika. Do sada je bilo pet zaposlenih, a od sada će biti dvoje. Oni su preraspoređeni dogovorno na druga radna mjesta, sukladno njihovoj kvalifikaciji i stručnoj spremi – kaže direktor VG komunalca.

Tržnica je ograđena, a video kamere nadziru 65 prodajnih klupa te 8 rashladnih vitrina. Na prilazu tržnici osigurana su parkirališta, mjesta za dostavu te skladišni prostor, a nalazi se i prvi javni toalet koji će moći koristiti građani i nakon radnog vremena tržnice. Zbog sigurnosti učenika osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, u Školskoj ulici uvedena je nova regulacija prometa.