Home Izdvojeno Predstavljene delicije s vrganjima kakve su jeli naši stari

Predstavljene delicije s vrganjima kakve su jeli naši stari

PODIJELITE
foto: Arhiva

Mnoštvo uzvanika uživalo je na gljivarskoj degustacijskoj večeri u restoranu Babriga u kojem se do kraja mjeseca održavaju Dani vrganja. Spoj starinskih recepura i elegancije priredio je chef Tomislav Jančić, priredivši različite gastronomske delicije upravo na temu vrganja.

Babriga

“Sve što ćemo pripremiti večeras je prirodno, bez ikakvih umjetnih sastojaka. Sol, papar, domaća crvena paprika i mrkva jedini su dodaci koje smo stavljali u jela”, rekao je Jančić uoči predstavljanja delicija.

Sve je počelo finim namazom od vrganja na zapečenom domaćem kruhu, nakon čega je uslijedila „Najboljša juha od vrganja“ koja je i opravdala svoj naziv. Mnogi gosti stoga su tražili „repete“.

DSC_0216

Juha nije bila niti pojedena, a već su konobari nosili „Odrezak turopoljskog pajceka na pokrivalu od vrganja“. Jančićevim specijalitetima tu nije bio kraj. Stizale su porcije „Napacanog telećeg gumbeka na črnom umaku od vrganja“, a uzvanicima su zazubice rasle i prije nego li je jelo sjelo na stol.

Babriga-gostiNakon što su gurmani slistili čitavu lepezu jela od vrganja, sve je to još trebalo zasladiti desertom. Tako je došao red na „Slatke zapečene vanjuške u vrnju“, a na njih, kao šećer na kraju i „Kuvane ruške tepke u Izabele.

A da su jela mogla lakše kliziti u želuce gostiju pobrinuo se nogometaš Dario Krešić, u ovom slučaju dobar vinar. Uz gljivarske delicije, gosti su mogli pijuckati njegovu graševinu i cabernet sauvignon s obronaka Šarengrada.