Home Izdvojeno Predstavljen “Priručnik za pomoćnike u nastavi” kao završnica uspješnog projekta

Predstavljen “Priručnik za pomoćnike u nastavi” kao završnica uspješnog projekta

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Četiri uspješne godine projekta “Svako dijete ima pravo na obrazovanje” danas su privedene kraju uz završnu konferenciju koja se održala u Centru za posjetitelje Turističke zajednice.

Uz završnu konferenciju predstavljena je i publikacija Lektira za pomoćnike; Priručnik za pomoćnike u nastavi. Autorice Priručnika, Arijana Mataga Tintor, Kristina Vujnović, Sanda Puljiz Vidović, Sanja Orešković Vrbanec, Milica Kolumbić-Di Giorgio te Katarina Sikirić Lukić održale su i panel raspravu te objasnile o kakvom se točno priručniku radi, ali i koja je važnost EU projekta.

Projekt “Svako dijete ima pravo na obrazovanje” provodi se od  2014. godine te se njime na godišnjoj razini za oko 65-ero djece osiguravaju pomoćni u nastavi, dok je pri početku projekta taj broj bio manji od 30. U Velikoj Gorici se u svih osam osnovnih škola financiraju pomoćnici u nastavi te ih je trenutno 63. Kako govori Mataga Tintor, u četiri godine projekta je oko šest tisuća djece prošlo kroz proces te je njih 92 dobilo svog pomoćnika.

Zadovoljstvo projektom izrazio je i gradonačelnik Krešimir Ačkar: “Grad Velika Gorica odobrio je ono što nije bilo pokriveno projektom još od 2014. godine Bili smo jedni od prvih koji su dobili odobrenje za sredstva Fondova kako bi uveli ovaj hvalevrijedan projekt. Nastavili smo ga raditi do danas i nastavit ćemo u idućem periodu. Prioritet je obrazovanje, a osobito djece s poteškoćama u razvoju koje integracijom zaslužuju da imaju jednake šanse za obrazovanje i druge stvari u životu.

Isti se financiraju iz EU socijalnog fonda te gradskog proračuna. Ukupna vrijednost projekta “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama” je 9.422.744,40 kuna s time da bespovratna sredstva iznose nešto više od osam milijuna kuna. Cilj ovakvih projekata je inkluzija djece, a upravo iz tih postavki proizlazi i koncept danas predstavljenog Priručnika za pomoćnike u nastavi.

Pohvala za projekt stigla je i Damira Tota iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. “Čestitam svima i želim zahvaliti svima na svemu što su učinili tijekom svoje profesionalne karijere. Obrazovanje je, bez obzira na sve sektore u kojima živimo, ključni pokretač našeg društva jer bogatstvo nisu ceste i mora, već naša djeca.”, zaključuje.

Priručnik za pomoćnike u nastavi namijenjen je pomoćnicima, ali, kako navode autorice, može biti koristan i drugim osobama u školi i izvan nje koje su važne djeci i koje doprinose odgoju i obrazovanju učenika. “Vjerujemo da će učitelji, nastavnici i stručni suradnici pronaći u njemu zanimljive teme, a veselimo se svakom ravnatelju koji će ga prelistati i proći kroz njegov sadržaj. Nadamo se da će i učenici u njemu pronaći odgovore na neka pitanja, a u istraživanju tema i poglavlja dobrodošao je svaki roditelj.”, govore autorice Priručnika koji je izdan u 200 primjeraka.