Home Gospodarstvo Predsjednik ocjenjivačkog žirija: Jabuke su ove godine bljutavog okusa

Predsjednik ocjenjivačkog žirija: Jabuke su ove godine bljutavog okusa

PODIJELITE

Najbolje od najboljih jabuka stigle su na ocjenjivanje u Staro Čiče. Deveteročlani žiri imao je pune ruke posla jer je ovom slasnom voću trebalo dodijeliti poštene ocjene. Najprije su na red stigle kiselije jabuke, jer slatke bi jednostavno onemogućile ocjenjivanje.

jabuke1

 

aa– Krećete od kiselkastih, pa prema slađima. Ako slučajno između kiselijih dođe slađa, iduću kiseliju uopće ne osjećate, kao da nema ništa u njoj. Tako sam ih ja poslagao, pa ćemo ih početi ispitivati – rekao je predsjednik ocjenjivačkog žirija dr.sc. Ivo Krpina.

skolarac

A da bi jabuka dobila visoku ocjenu mora svakako biti lijepa. Članovi žirija provjeravali su količinu sladora, te okus i miris svih 18 sorti jabuka. Iznimno kišna godina ostavila je traga na ovoj kraljici voća. Krpina ističe kako je jabuka puna vode te da nije dobrog okusa.

jabuke3– Jabuke su u odnosu na protekle godine bljutavog okusa. One sadrže kalij, ali vitamina nemaju dovoljno – ističe Krpina.

Agronom Franjo Meštrović napominje kako je problema s jabukama ove godine bilo od same cvatnje. Voćari su potrošili znatan novac za zaštitu od bolesti.

– Mi smo se kroz cijelu godinu susretali s problemima. Opasnost od pojave ranih bolesti već je bila za vrijeme cvatnje, a bolesti su prijetile sve do berbe. Pored velikih količina oborina i temperature su relativno bile niske tako da su se šećeri vrlo sporo akumulirali – zaključio je Meštrović.

jabuke2