Home Izdvojeno POUVG: Nova zanimanja na hrvatskom tržištu rada

POUVG: Nova zanimanja na hrvatskom tržištu rada

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica održava se nastava za 15 polaznika programa obrazovanja za zanimanje voditelj društvenog poduzeća i nastava za 12 osoba za program knjigovođe za društvena poduzeća.

-U okviru europskog projekta EDU VG PP PLUS razvijeni su moduli za dva nova zanimanja kakva još ne postoje na hrvatskom tržištu rada. Riječ je o pilot projektu, a priliku za edukaciju i stjecanje kompetencija bez naknade od strane polaznika dobile su dugotrajno nezaposlene osobe prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, bivši ovisnici te osobe iz postpenalnog sustava.-rekli su u POUVG.

Edukacija traje do kraja listopada ove godine, a provest će se kroz 170 sati nastave u adekvatno opremljenim učionicama. Polaznici će po završetku nastave položiti završni ispit i steći novo zanimanje koje će im se upisati u e-knjižicu.

Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Ovo je prvi europski projekt kojeg provodi Učilište kao nositelj, a u suradnji s Udrugom PET PLUS iz Zagreba. Projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna, od čega čak 94 posto financira Europski socijalni fond dok ostatak pokriva samo Učilište.

Inače, Pučko otvoreno Učilište Velika Gorica je prva ustanova za obrazovanje odraslih u Hrvatskoj koja svoje novorazvijene programe brani pred Sektorskim vijećem za ekonomiju i trgovinu.Riječ je o programima voditelja društvenog poduzeća i knjigovođe za društveno poduzeće, za koje su standardi zanimanja, kvalifikacije i kurikuluma nastali u okviru europskog projekta EDU VG PP PLUS, čiji je nositelj Učilište. Prema Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, Sektorsko vijeće koje je imenovalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, vrednovat će obrazovne programe Učilišta koji će se upisati u Registar HKO-a.