Home Izdvojeno Porezna rješenja stižu do kraja tjedna

Porezna rješenja stižu do kraja tjedna

PODIJELITE

Porezna uprava ovih dana tiska rješenja povrata poreza koja će do kraja tjedna dostaviti svojim obveznicima. No neće svi od 3,5 milijuna poreznih obveznika dobiti rješenja. Naime, oko 1,6 milijuna obveznika obuhvaćeno je posebnim postupkom. -Poradi primjene načela ekonomičnosti za cca 450.000 poreznih obveznika neće se izdavati rješenja u masovnim obradama jer isti ostvaruju povrate ili uplate do 15,00 kn, međutim u nadležnim ispostavama Porezne uprave porezni obveznici mogu zatražiti izdavanje rješenja. Slijedom navedenog za 1,1 mil poreznih obveznika koji su obuhvaćeni posebnim postupkom Porezna uprava će izdati rješenja o utvrđenom dohotku i razlici za povrat, odnosno uplatu.- stoji na web stranicama Porezna uprave.

Broj poreznih obveznika obuhvaćenih posebnim postupkom povećao se u odnosu na ranije godine jer su u obračun poreza uključeni i novi izvori dohodaka koji se prethodnih godina nisu oporezivali: primici od kamata na štednju, dohodak od otuđenja posebnih vrsta imovine.

-Primjerice, 191.000  poreznih obveznika-maloljetnika ostvarilo je primitke po osnovi kamata na štednju, od čega će za 85.000 obveznika Porezna uprava izdati rješenje jer ostvaruju pravo na povrat veći od 15,00 kn.-napominju.

Dodaju kako od ukupnog broja poreznih obveznika koji ostvaruju razliku za povrat (cca 950.000), svaki drugi obveznik ostvaruje razliku za povrat do 300 kuna, a razlog je što porezni obveznici u ranijim godinama nisu podnosili prijave za manje iznose, ali i zato što poslodavci nisu za svoje djelatnike izvršili konačne obračune.

Sve to utjecalo je na kašnjenje dostave poreznog rješenja koje je proteklih godina stizalo do 30. lipnja. Što se tiče isplata, one će se izvršavati u predviđenom roku, odnosno u kolovozu.