Home Gospodarstvo Ponovno veće gužve na benzinskim postajama zbog najave povećanja cijena goriva

Ponovno veće gužve na benzinskim postajama zbog najave povećanja cijena goriva

Od sutra bi cijene goriva trebale porasti za otprilike kunu i 60 lipa

PODIJELITE

Od utorka se očekuje novo poskupljenje goriva, pa se na benzinskim postajama diljem grada ponovo stvaraju gužve kako bi vozači svoje spremnike natankali po ‘nižoj’ cijeni. Naime, od sutra bi cijene goriva trebale porasti za otprilike kunu i 60 lipa, kako prenose na portalu cijenegoriva.info.

Tako bi od sutra spremnik od 50 litara benzina mogao bi poskupiti za 41 kunu, a prosječni spremnik dizela za čak 70 kn, dok bi prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti skuplji za devet kuna.

Podsjetimo, Vlada je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena. Novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 5 posto, piše večernji.hr, i to nakon velikih oscilacija, jer su ponešto popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve. Nakon što su prethodnoga tjedna cijene skočile više od 20 posto, prošloga su osjetno popustile jer se tržište ponešto umirilo.