Home Izdvojeno Ponos hrvatskog vatrogastva – 140 godina DVD-a Velika Gorica

Ponos hrvatskog vatrogastva – 140 godina DVD-a Velika Gorica

PODIJELITE

DVD Velika Gorica ove godine slavi svojih 140 godina postojanja. U sklopu proslave u posljednjih nekoliko dana su otvorili izložbu u Muzeju Turopolja, održali svečanu sjednicu  te prošetali gradom u svečanom mimohodu. Na mimohodu je sudjelovalo preko 300 vatrogasaca, što susjednih DVD-a i vatrogasnih zajednica što prekograničnih.
– Sudjelovala su sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja našeg Grada ali i ostala. Sva društva su se odazvala, stigli su nam i vatrogasci iz Slovenije, Njemačke, Baranje i Dalmacije. Današnji dan je jedna upotpunjena slika 140 godišnjice DVD-a. Meni kao zapovjedniku ova obljetnica znači jako puno. Svi smo jako ponosni i zadovoljni što smo učinili za ovu svečanost. – rekao nam je  Zlatko Filipančić, zapovjednik DVD-a Velika Gorica

dvd 140 godina kvg (4)

Kroz ovo dobrovoljno vatrogasno društvo prošlo je preko osam generacija i 1000 dobrovoljnih vatrogasaca. U ovih 140 godina, DVD Velika Gorica preživio je dobro i zlo.
– Bilo je svakakvih nedaća, no svi oni koji su se odlučili za ovaj humani poziv to moraju nositi u srcu, često zapostavljajući i svoje obitelji. Nadamo se da će i ubuduće naše generacije nastaviti kontinuitet našeg rada, da će sačuvati kulturno blago koje njeguje DVD uz operativne zadaće koje imamo. Nadam se da sam ovih godina doprinio boljitku i razvoju ovog  društva. Ponosan sam na sve što imamo i zahvaljujem svim svojim članovima na dosadašnjem radu i pozivam sve koji su zainteresirani neka nam se priključe. – izjavio je Ivica Kovačić, predsjednik DVD-a Velika Gorica.

dvd 140 godina kvg (5)

Nikola Hrvačić član je od 1967. godine, te također i bivši zapovjednik DVD-a. Kako je naveo sa suzom u oku, vatrogasni posao nije samo rad, već obilježje i način života.
– Postoji puno događaja koje posebno pamtim, od polaganja kamena temeljca za novi vatrogasni dom, ali i niza požara na kojem smo bili mi dobrovoljci.  Sjećam se i situacije požara na Jadranu gdje su sudjelovali naši dobrovoljni vatrogasci. Tada smo se našli s nepoznatim ljudima s kojima smo dijelili savjete i vodili brigu o njima. To su neke posebne emocije kojih se čovjek uvijek sjeća. Ovaj posao ostavlja stresove koji uvijek ostaju u sjećanju i ostavljaju teške ožiljke. No sve smo napravili kako treba, bili smo disciplinirani, čvrsto smo stajali i čvrsto smo radili. – rekao nam je Nikola Hrvačić, bivši zapovjednik DVD-a Velika Gorica.

dvd 140 godina kvg 3

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Gorica među deset je društava u Republici Hrvatskoj koji su osnivači Hrvatske vatrogasne zajednice.
– Ove godine je i Hrvatska vatrogasna zajednica slavila 140 godina i to što mi imamo društvo u sastavu zajednice koje isto slavi jako puno znači. Mi kao Vatrogasna zajednica za godinu dana ponovno imamo izbore, a prije toga ćemo u listopadu proslaviti 20 godina Vatrogasne zajednice Velike Gorice. – izjavio je Dalibor Mrakovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice.

dvd 140 godina kvg (2)

Proslava osnutka DVD-a Velika Gorica traje i sutra kada će se početkom u 13 sati održati 32. Susret puhačkih orkestara DVD-ova iz cijele Hrvatske.
– Trenutno u našem orkestru ima 28 aktivnih članova, pokrivamo godište od trećeg osnovne dok nam najstariji član ima 74 godine. Orkestar djeluje neprekidno od 1930. godine i ja se nadam da će barem još toliko potrajati. – rekao nam je Miro Taradi, dirigent puhačkog orkestra Velika Gorica.

dvd 140 godina kvg (3)

Na Susret sutra dolazi 15 orkestara iz cijele Hrvatske. Susret će se održati na bini ispred Veleučilišta na parkingu, a u slučaju lošeg vremena, muzičari će se smjestiti u prostorije garaže koja je velika oko 500 kvadratnih metara.