Home Izdvojeno Policija ponovno upozorava starije građane da ne odaju svoje PIN-ove

Policija ponovno upozorava starije građane da ne odaju svoje PIN-ove

PODIJELITE

Policija u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj slučaja u kojima su stariji građani opljačkani na pomno osmišljen način. Počinitelj putem prepaid kartice, koju koristi jednokratno, nasumično nazove potencijalnu žrtvu, čiji broj pronađe u telefonskom imeniku, te joj se lažno predstavi kao djelatnik jedne od banka koje posluju u Hrvatskoj.

-Nakon što se uvjeri da žrtva ima novac, navede joj kako su novčanice neispravne, odnosno nevažeće te ih treba zamijeniti. Nakon toga, od žrtve traži da pripremi novac koji je potrebno zamijeniti te da će joj na adresu doći djelatnik banke koji će preuzeti novac. U kratkom vremenu nakon poziva počinitelj dolazi do žrtve i uzima novac.-opisuje policija.

Sličan slučaj dogodio se i u Velikoj Gorici, o čemu smo već pisali, a iako ga je policija uspješno riješila, poslala je ponovno upozorenje s ciljem da se smanji broj ovakvih djela.

-Upozoravamo građane na važnost samozaštitnog ponašanja te da nikome – niti telefonom niti direktno, ne govore o novcu koji drže kod kuće ili na računima te da ne daju svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci, kako ne bi bili žrtve kaznenih djela.-rekli su u Policijskoj upravi zagrebačkoj.