Home Gospodarstvo POHVALA PETKOM U mjesec dana 100 posto učinkovitije razvrstavanje otpada nego do...

POHVALA PETKOM U mjesec dana 100 posto učinkovitije razvrstavanje otpada nego do sada

Pilot - projekt odvajanja otpada „na kućnom pragu“ već je u prvom mjesecu provedbe iznjedrio odlične rezultate zbog čega zasluženo nosi titulu Pohvale ovoga petka.

PODIJELITE

VG Čistoća i Grad Velika Gorica i dalje ubrzano rade na razvijanju svijesti o održivom gospodarenju otpadom, što uključuje i reciklažu ali i pravilno odvajanje otpada, kako bi se količine miješanog komunalnog otpada u konačnici smanjile, a ono što je dobro preradilo i iskoristilo za gorivo ili energiju, te tako ponovo upotrijebilo. Pilot – projekt odvojenog prikupljanja otpada „na kućnom pragu“, implementiran u dio kućanstava s područja Grada, točnije gradskih četvrti „Vladimir Nazor“ i „Stari Grad“, već u prvom mjesecu pokazuje odlične rezultate. VG Čistoća odvojeno prikuplja otpad od fizičkih osoba, odnosno 700 korisnika obiteljskih kuća te 700 korisnika stambenih zgrada uključenih u projekt.

U veljači prikupljeno 49 720 kilograma otpada

“U prvih mjesec dana provedbe pilot – projekta, gotovo smo na 35 posto odvojeno prikupljenog otpada od ukupne količine prikupljenog komunalnog otpada. Bilježimo porast razvrstavanja veći od 100 posto u odnosu na dosadašnji postotak razvrstavanja na cijelom području Grada” dobre vijesti stižu iz VG Čistoće.

Tako je tijekom veljače, pilot – projektom odvajanja otpada „na kućnom pragu“ prikupljeno 49720 kilograma otpada. Od toga je prikupljeno 32760 kilograma miješanog komunalnog otpada, te 16900 kilograma korisnog otpada, odnosno 7400 kilograma biootpada, 4720 kilograma plastičnog i metalnog ambalažnog otpada, te 4840 kilograma papira.

Situacija na samom početku, priznaju u VG Čistoći, nije izgledala baš obećavajuća kada su u pitanju stambene zgrade, no onda se malo pomalo počela popravljati. Podsjetimo, svima su dodijeljene posebne posude za odvajanje otpada: žute za plastični i metalni ambalažni otpad, plave za papir i karton, smeđe za odvajanje biootpada, dok su u zgradama spremnici za staklo.

Smanjiti količine miješanog komunalnog otpada, a iskoristiti korisne frakcije

“VG Čistoća zahvaljuje i pozdravlja zainteresiranost, trud i zalaganje korisnika za ovakav sustav odvajanja otpada, a nama je najvažnija povratna informacija koja nam govori da su korisnici zadovoljni te voljni i dalje odvojeno prikupljati otpad. Uz zajednička zalaganja, pravilnim odvajanjem otpada „na kućnom pragu“, iskoristit ćemo korisne dijelove otpada, a ujedno i smanjiti količine miješanog komunalnog otpada koje se trajno odlažu na odlagalište”, poručuju iz VG Čistoće.

Cilj ovog pilot – projekta je prikupljanje informacija i podataka potrebnih za uspostavu novog, cjelovitog i učinkovitog sustava prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te reciklabilnih vrsta otpada na području Grada, a neposredno će se potom, na temelju dobivene prakse formirati i utvrditi odgovarajući uvjeti i kriterij za obračun cijene. Cilj je u konačnici povećati ukupne količine odvojeno prikupljenog otpada, a smanjiti količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište. Osim toga, prema EU direktivama, do 2020. količine odvojeno prikupljenog otpada trebale bi doseći razinu od 50 posto ukupne količine proizvedenog otpada. Velika Gorica to može i hoće!

I ne zaboravite:

1.reciklirajte sve što se može reciklirati

2.pazite što bacate u koju posudu

  1. smanjite uporabu plastičnih vrećica