Home Izdvojeno Otvorena nova učionica i čitaonica u Mičevcu

Otvorena nova učionica i čitaonica u Mičevcu

PODIJELITE

Sinoć je u Mičevcu otvorena nova čitaonica i učionica, nastala u suradnji ogranka Matice hrvatske Velika Gorica, grada Velike Gorice te Mjesnog odbora Mičevec, u čijim je prostorijama čitaonica i smještena.

Čitaonica je otvorena 1. ožujka jer je to službeni početak Domovinskoga rata, a mnoge radionice i knjige bit će posvećene upravo toj tematici. Razlog je otvaranja čitaonice taj što se uvidjelo kako Mičevcu nedostaje prostor koji nudi kvalitetnu literaturu, kako srednjoškolcima i studentima, tako i svim ostalim mještanima Mičevca, Velike Mlake, Kosnice i Jakuševca. Nadalje, taj će prostor poslužiti i za učenje, održavanje predavanja i likovnih radionica, čitanje dnevnih novina, a korisnici će se moći služiti i internetom na jednom od dva računala kojima je čitaonica opremljena.

otvorenje čitaonice mičevec knjižnica (2)

Samim time što imaju neograničen pristup čitaonici, ona će studentima biti od velikog značaja. Uz to, Jasna Kirin, učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Mičevec, naglasila je da je prostor važan svim učenicima koji ne mogu pronaći potreban mir za učenje.
– Vjerujem da će ovo za srednjoškolce i studente biti od velikog značaja. Često djeca, ako i imaju prostor, nemaju dovoljno tišine. Veliku važnost imaju i međusobno druženje, pomaganje te razmjena iskustava. I sama ću rado biti gost knjižnice, osobito kad je riječ o zanimljivim radionicama i predavačima. –

Knjige u čitaonici prikupljene su donacijama Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije te, i u budućnosti, planiraju tako prikupljati građu.

otvorenje čitaonice mičevec knjižnica (1)

 

– Osim što su studenti tražili prostor za učenje, projekt je nastao kako bi se potaknulo znanje, međusoban razgovor, tolerancija, zajedništvo i domoljublje. Budući da se mjesto prethodnih godina razvilo infrastrukturalno, došao je red na kulturu i znanje. Imamo veliku želju da Mičevec postane mjesto u kojem će stasati novi studenti, doktori i pravnici, mjesto u koje će se gosti rado vraćati. – izjavio je Predsjednik Mjesnog odbora Mičevec, Neven Caganić.

Stjepan Rendulić, predsjednik ogranka Matice hrvatske Velika Gorica, želi da čitaonica bude mjesto koja će cijeloj okolici dati bolji sadržaj. Naglaslio je kako je ovo treća takva čitaonica: prethodne dvije otvorene su u Velikoj Mlaki i u Plesu, a svaka od njih ima neku svoju posebnost i služi mještanima na svoj način.

otvorenje čitaonice mičevec knjižnica (3)

No, da znanje i kultura ne leže samo u knjigama, pokazat će brojne radionice nastale u suradnji s Maticom hrvatskom.

– Osim same čitaonice, ovo će biti prostor za održavanje radionica i predavanja, gdje će se izrađivati rukotvorine koje predstavljaju Mičevec, sve u želji da se kultura još više uvede u mjesto. – objasnio je tajnik Vijeća Mjesnog odbora Mičevec, Petar Rebernišak.

Otvorenju su prisustvovali brojni predstavnici kulturnih i umjetničkih društava koji su svojim donacijama upotpunili građu čitaonica. Večer je završena domjenkom i druženjem.