Home Vijesti Ostavljena djevojčica dobila je udomiteljsku obitelj

Ostavljena djevojčica dobila je udomiteljsku obitelj

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Djevojčica koja je u listopadu 2015. godine, u jeku migrantske krize, pronađena sama u parku u Velikoj Gorici te danima nitko nije pitao za nju, već godinu i pol boravi u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj ulici, a uskoro bi mogla biti smještena u udomiteljsku obitelj, piše jutarnji.hr. Kako doznaju, petogodišnja Mirjana Paris posljednjih mjesec dana provodi dio vremena kod udomitelja kako bi se prilagodila novoj sredini, sve ide u dobrom smjeru, udomitelji i djevojčica stvaraju vezu te bi ona uskoro mogla biti preseljena u obitelj.

Iako je prošla godina i pol, Mirjana Paris još ne može biti posvojena jer nisu riješeni dokumenti o njezinu identitetu, državljanstvu i oduzimanju roditeljske skrbi biološkim roditeljima, što su osnovne pretpostavke da bi dijete moglo na posvojenje. Djevojčica je pronađena u parku u Velikoj Gorici, u dobi od tri godine. Smještena je u Dječji dom, a kako danima nitko nigdje nije prijavio nestanak djeteta – što je presedan u Hrvatskoj – pretpostavilo se da je strankinja koja je ovdje ostala nakon migrantskog vala.

Pokušavalo se otkriti kojim jezikom govori, ali bezuspješno, te je odlučeno da se njezina fotografija objavi kako bi joj se pronašla obitelj. Vrlo brzo javili su se otac, baka i djed i priča se počela raspletati. Tog dana kada je pronađena, njezini otac i majka – koji već dugo ne žive zajedno – posvađali su se u tom parku i razišli, a navodno je svaki od njih mislio da je dijete s onim drugim.

Majka je sa sestrom blizankom male Mirjane Paris otišla u Rim, u kojem, navodno, i danas živi, nikad se nije javila hrvatskim službama, niti ju je policija, koliko je poznato, do danas uspjela locirati.  Otac, čiji roditelji žive blizu Velike Gorice, javio se Domu. Međutim, kako nije bio upisan kao otac – Mirjana Paris rođena je u Švicarskoj, i to dok je, navodno, njezina majka služila zatvorsku kaznu – prvo je napravljena analiza DNK, koja je pokazala da on doista jest njezin otac. Tad je protiv njega pokrenuta kaznena prijava za zanemarivanje i napuštanje djeteta.
Baka i djed posjetili su malenu u Domu, no oni su joj bili potpuno nepoznate osobe jer ih nije vidjela od najranijeg djetinjstva s obzirom na to da je s majkom živjela u Rimu. I oca je tek maglovito poznavala – i on ju nije vidio dugi period. Posljednji put djevojčica je imala posjet krajem 2015. godine – od tada za nju nitko ne pita. Domskom smještaju se iznenađujuće dobro prilagodila, što ukazuje na to da je često mijenjala sredinu te da nije imala osobito bliske veze s članovima obitelji. Međutim, domski smještaj ni za jedno dijete ne smije predugo trajati, zbog čega je djevojčici pronađena udomiteljska obitelj.