Home Izdvojeno Općinski sud u Velikoj Gorici poništio odluke Nadzornog odbora HKZP-a

Općinski sud u Velikoj Gorici poništio odluke Nadzornog odbora HKZP-a

PODIJELITE

Nešto prije Nove godine pravomoćnom je postala presuda Općinskoga suda u Velikoj Gorici, kojom su poništene odluke Nadzornog odbora i Skupštine HKZP-a kojima su propisani novi uvjeti za manji broj rukovodećih funkcija nižega i srednjeg ranga, prenosi net.hr. Sjedište Hrvatske kontrole zračne plovidbe, podsjetimo, nalazi se uz zagrebačku zračnu luku.

Time su dovedena u pitanje radna mjesta rukovoditelja odjela zrakopolovne navigacije, voditelja ureda za sigurnost i kvalitetu i brojna druga, ustvrdio je net.hr, a HKZP demantira.

Naime, sudska presuda nije dovela u pitanje radna mjesta jer radnici čija su radna mjesta predmet ovih odluka svoja prava ostvaruju temeljem ugovora o radu i Kolektivnog ugovora, a ne na temelju osporenih odluka – stigao nam je demanti iz HKZP-a.

Sud je utvrdio da prilikom definiranja uvjeta radnoga mjesta čelništvo HKZP-a nije poštivalo obvezu Zakona o radu da se pri odlukama važnim za položaj radnika konzultira sindikalni povjerenik ili radničko vijeće.

Sredinom 2013., prenosi net.hr, Nadzorni je odbor umanjio uvjete za manji broj rukovodećih radnih mjesta nižega i srednjeg ranga, pa koordinator uporabe zračnoga prometa nije više trebao imati dozvolu kontrolora zračnoga prometa, a rukovoditelj odjela zrakoplovne navigacije nije trebao imati završen smjer aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, dok viši stručni suradnik za kontrolu kvalitete nije morao imati ni jedno ni drugo.

Iz HKZP-a su odgovorili da u potpunosti uvažavaju odluku Suda te da će otkloniti nedostatke. Net.hr upozorava da HKZP nije pojasnio što će se dogoditi sa zaposlenima na tim radnim mjestima te kakve će posljedice povući činjenica da su na njima bili zaposleni ljudi bez prvotno potrebnih kvalifikacija, a kada će se donijeti nove odluke da je još manje jasno jer od prosinca u tvrtki više ne postoji Nadzorni odbor.