Home Vijesti FOTO VIJEST Susret planeta nad Goricom

FOTO VIJEST Susret planeta nad Goricom

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Ne više tako mlad, pred ulazak u prvu četvrt najmlađi se ovogodišnji Mjesec susreo s ljupkom Večernjicom. Nešto podalje, u liniji ih ljubomorno promatra Mars i – ovdje je trebao krenuti intrigantan mitološko-astrološki zaplet, no na fotki se neočekivano pojavilo i četvrto tijelo. Nismo sigurni točno što je, pa ljubić postaje napeta krimi priča, a astrologija ustupa mjesto astrognoziji. Prema dostupnim izvješćima o stanju na hrvatskom nebu moglo bi se raditi o Neptunu ili Jupiteru. Trenutno kao najveća zvijezda na južnom nebu prividno dominira Sirius, a možda se radi i o Međunarodnoj svemirskoj postaji, koja ujutro (Obratite pozornost u 6:47.) prolazi pored Venere. Okarakterizirat ćemo ga zato privremeno kao voajera. mjesec-venera-mars

Zbog povoljnih vremenskih prilika konjunkcija Mjeseca, Venere i Marsa na jugozapadnom se nebu najbolje vidi sa sjeverozapada unutrašnjosti Hrvatske. Jutarnji siječanjski fenomen ove je godine blizina Jupitera (vidi se kao izmaglica na horizontu), a krajem mjeseca vidljiv će jasno biti oko ponoći.

U svakom slučaju, za golo će oko Crveni planet zasjati sutra. Što se bude udaljavala od Mjeseca, bližit će se Venera Marsu, pa će se i združiti krajem siječnja, početkom veljače. Mjesecu će se opet približiti u lipnju, kad Mars bude daleko. Ipak, tada neće biti tako sjajna kao 12. siječnja, kada će postići svoju maksimalnu ovogodišnju elongaciju.