Home Izdvojeno Opća kultura izrazito važna u borbi protiv virusa gripe

Opća kultura izrazito važna u borbi protiv virusa gripe

PODIJELITE

Početkom siječnja bilježi se povećanje broja pacijenata oboljelih od gripe koje kulminaciju doživljava tijekom veljače, a tijekom ožujka broj oboljelih počinje rapidno padati. Do sada su na području Velike Gorice zabilježena tek dva slučaja oboljelih od gripe kod djece predškolske dobi.

Najveći rizik zaraze nalazi se na mjestima na kojim se u zatvorenom prostoru okuplja veliki broj ljudi, a među njima jedno od rizičnijih je javni prijevoz.

zet glavni kolodvor

– Putnici u javnom prijevozu izrazito su izloženi virusu gripe zbog uskog prostora u kojem se nalazi i prolazi velik broj ljudi. Virus se prenosi kihanjem i kašljanjem te ako se na pravilan način ne reagira postoji velika opasnost od širenja gripe. – rekla je zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Gordana Pajan Lehpaner, dr.med.spec.epidem.

Ako kihnete u nekoga ili kihnete u svoju ruku pa se primite za rukohvat postoji velika opasnost da ćete zaraziti svoje suputnike.

– Treba izbjegavati kihanje bez da se prekriju usta u prostoru u kojem borave drugi ljudi. Idealno bi bilo to uraditi u jednokratnu papirnatu maramicu, a ako je slučajno nemate kod sebe najbolje je na lice staviti svoju nadlakticu. – dodala je Pajan Lehpaner.

Kihanje bez da se pokriju usta u zatvorenom prostoru nije samo nekulturno ponašanje, već i krajnje rizično zato što se tako vrlo brzo šire bolesti prenosive zrakom. Bez obzira jeste li ‘šmrkavi’ ili ne, uvijek stavite maramicu na usta tijekom kašljanja, a po dolasku izvana obavezno operite ruke.