Home Izdvojeno ODVAJANJE OTPADA Stigli novi kontejneri za staklo, slijedi 22 tisuće posuda za...

ODVAJANJE OTPADA Stigli novi kontejneri za staklo, slijedi 22 tisuće posuda za odvojeno prikupljanje

PODIJELITE

Nakon što je početkom rujna stiglo prvih deset zvonastih metalnih spremnika za staklo, u manje od mjesec dana – nova pošiljka. Novih 100-tinjak spremnika bit će postavljeno na javne površine, dio ide na nove lokacije, a dio će poslužiti kako bi se zamijenili stari, već dotrajali spremnici.

U sklopu projekta odvojenog prikupljanja otpada „na kućnom pragu“ stižu i preostali spremnici. Nabavlja se ukupno 22 720 spremnika. Osim kontejnera za staklo tu je 3480 smeđih kanti za biootpad, 9560 žutih kanti za odvojeno sakupljanje plastike i metala, te 9540 plavih kanti za odvojeno sakupljanje papira i kartona.

„Kad se svi spremnici podijele i kad će svatko moći razvrstavati otpad na kućnom pragu bit će to veliki benefit za zaštitu okoliša i čistoću grada. Ovime ćemo smanjiti količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu i povećati postotak recikliranja“, govori predsjednik Uprave VG Čistoće, Ivan Rak. Dodaje kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja, proveden od veljače pa do svibnja ove godine, ostvario odlične rezultate, a razvrstavanje otpada se s dotadašnjih 17 popelo na 35 posto.

Osim toga, VG Čistoća je i u postupku nabave kompostera. „Korisnici će sami moći odabrati žele li komposter ili posudu za biootpad, a oni koji se odluče za komposter u konačnici će imati i nešto manje račune za odvoz otpada od ostalih korisnika“, zaključio je Rak.