Home Izdvojeno Održana najveća manifestacija lovne kinologije u Hrvatskoj

Održana najveća manifestacija lovne kinologije u Hrvatskoj

PODIJELITE

U organizaciji Kinološkog društva Velika Gorica održana je najveća manifestacija lovne kinologije u Hrvatskoj – Utakmica u radu pasa ptičara u polju bez odstrjela s dodjelom kandidature međunarodnog prvaka u radu CACIT. Sudjelovalo je preko 40 natjecatelja iz Hrvatske ali i Italije, Češke, Slovenije i Njemačke. Suci su uz predsjednika Miljenka Rojca bili Hari Herak, Nenad Vujanović, Nenad Jagodić i Zlatko Piteša. Manifestaciji je podršku dao i Željko Vugrica u ime Hrvatskog lovačkog saveza.

– Ova gesta je, nadamo se svi, još jedan korak prema ponovnoj suradnji lovaca i kinologa, što bi mi kao ljubitelji lovačkih pasa svakako željeli. Na ovoj utakmici se zaista moglo vidjeti lovno – kinološki kvalitetnih jedinki otočnih i kontinentalnih ptičara i to posebno hrvatskog uzgoja o kojem se toliko priča. – naveli su organizatori.

lovci cacti lovački psi (5)

Natjecanje je bilo podijeljeno na otočne i kontinentalne ptičare. Tako su za otočne ptičare odličan CACT odnijeli engleski seter Davora Gmižića iz Hrvatske, engleski seter Vlatka Dvorakova iz Češke te Marketa Kohutova iz Češka. Za kontinentalne ptičare odličan CACT odnijeli su Mariliano Mazolleni i Zoran Postić.

Manifestacija se trebala nastaviti idućeg dana u Karlovcu, no zbog poplavljenih terena ispit je otkazan. Radilo se na tome da se natjecanje nastavi, no do podrške nije dolazilo. Umjesto još jednog lovno-kinološkog dana KD Gorica je poslao ostale kinologe iz Hrvatske, ali i one iz nekoliko tisuća kilometara  udaljenih europskih gradova, natrag kući.

lovci cacti lovački psi (2)

Uvjeti na terenu zadovoljili bi i potrebe održavanje najjačeg svjetskog prvenstva u radu pasa ptičara – tereni su bili kvalitetni i vrlo bogati isključivo prirodnim fazanima, prirodnim trčkama, zečevima i srnama. Čitav dan opuštena atmosfera te vrhunsko suđenje završili su podjelom nagrada i nadom da hrvatska lovna kinologija ipak neće nestati.