Home Gospodarstvo Odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi najpostavljanije pitanje današnjeg aktualca

Odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi najpostavljanije pitanje današnjeg aktualca

Na aktualnom satu pete Sjednice Gradskog vijeća pitanja je postavilo devetero vijećnika, a govorilo se o semaforima, izgradnji kuhinje u Habdeliću, radu VE-GO-RA-e, prilazu Kumičiću, energetskoj obnovi te koncesijskoj naknadi.

PODIJELITE

Na današnjoj, petoj Sjednici Gradskog vijeća, na aktualnom satu prisustvovala su 24 vijećnika. Pitanja je bilo mnogo, a devetero vijećnika uspjelo ih je postaviti. Neke od tema koje su otvorene pitanjima bile su odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi, semafori, izgradnja kuhinje u Osnovnoj školi Jurja Habdelića, rad VE-GO-RA-e, prilaz Osnovnoj školi Eugena Kumičića, energetska obnova te koncesijska naknada.

Aktualni sat je već tradicionalno otvorio vijećnik HDZ-a Darko Bekić. Njega je zanimalo kako napreduje energetska obnova na zgradama u gradskom vlasništvu te gdje se odlaže građevinski otpad i kako se zbrinjava. Na njegova pitanja odgovorio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

– Pojavljuje se više građevinskog otpada nego što je uobičajeno bilo do sada. U srpnju ove godine sklopili smo ugovor o izradi projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, odnosno pogon za obradu građevinskog otpada. Gradit će se uz odlagalište neopasnog otpada u Mraclinskoj Dubravi i to na zemlji u državnom vlasništvu. To će biti u sklopu reciklažnog centra i radi se s ciljem smanjenja divljih odlagališta – odgovorio je Barišić.Na pitanje o energetskoj obnovi Barišić je poručio da će se obnavljati Dječji vrtić Ciciban, a u planu je i Osnovna škola Vukovina te zgrada javne uprave, odnosno stara zgrada rodilišta.

Odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi

Vijećnika Ivana Raka zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja odlagališta neopasnog otpada u Mraclinskoj Dubravi te kada će odlagalište krenuti s radom. – Senzibiliziranje ekologije u Velikoj Gorici je na višoj razini nego u nekim drugim gradovima. Mi možemo biti zadovoljni s trenutnim stanjem i standardom koji smo postigli. Značajni novci iz gradskog proračuna, ali i državnog te europskih fondova investirani su u naše odlagalište. Moramo nastaviti s tim trendom. Sukladno projektu i ishođenju dozvola tamo će se i dalje odlagati komunalni otpad. Iz tog otpada će se izdvajati svi materijali koji se ne smiju odlagati i tako će odlagalište imati sve manji negativni utjecaj na okoliš. Očekujemo da će se u 2018. godini završiti posljednja faza kazeta za odlaganje otpada tako da će se odlagalište popunjavati sukladno projektnoj dokumentaciji koju imamo u izdanim dozvolama. Sve više otpada bit će izdvojeno i reciklirano te zbrinjavano u reciklažnom centru Mraclinska Dubrava koje je u neposrednoj blizini odlagališta – odgovorio je Barišić.Drugo pitanje Rak je postavio zamjeniku gradonačelnika Ervinu Kolarcu. Zanimalo ga je kako će se riješiti poljski putevi u Vukomeričkim goricama. Kolarec je naglasio da postoji velika potreba za ošljunčavanjem poljskih puteva te da se osluškuju potrebe građana. Putevi se nasipavaju kamenom ili drugim čvrstim materijalom kako bi mogli biti u upotrebi. U ovoj godini, na području 28 mjesnih odbora uređeno je 30-ak kilometara poljskih putova. U proračunu za sljedeću godinu predviđeno je 250 tisuća kuna. Djelovat će se na proljeće kada dozvole vremenski uvjeti.

Vijećnika HSS-a Igora Horvačića zanimalo je do kada će u funkciji biti odlagalište otpada Mraclinska Dubrava s obzirom na to da je aktualna vlast govorila da će 2018. odlagalište biti zatvoreno te da će biti otvoreno odlagalište neopasnog otpada, ali i kakav će utjecaj imati kompostana na mještane Buševca i Mraclina. Drugo pitanje bilo je o spojnoj cesti koja ide do odlagališta. – Svi ovi problemi koje ste spomenuli su aktualni. Zakon jasno govori što ćemo dalje raditi na odlagalištu. Sljedeće godine zatvorit ćemo kazete i ići ćemo u izgradnju i nastavak izgradnje reciklažnog dvorišta na kojem ćemo zbrinjavati građevinski otpad, na kojem ćemo imati sortirnicu, nastojati što više otpada koji dođe reciklirati i staviti sa strane kako bi ga dalje ili prodavali ili obnovili. Manji dio pospremati u kazete koje su napravljene prema najmodernijim i najkvalitetnijim standardima. Neće biti negativnog utjecaja na okoliš niti na Mraclin niti Buševec – odgovorio je Barišić.

Što se spojne ceste tiče rekao je kako će Hrvatske vode staviti u plan izgradnju spojne ceste te da je problem u česticama koje su u privatnim vlasništvima.

Semafori, kuhinja u Habdeliću, VE-GO-RA

Marka Šimca iz MOST-a zanimalo je kako se od 2009. godine mijenjao broj i struktura zaposlenih u Gradskoj upravi te na što se troše sredstva koja se daju Eko regiji i LAG-ovim te što je njima postignuto. Barišić je poručio da će na svoja pitanja, zbog opsežnosti materijala i statistike koje će se obraditi, dobiti pisane odgovore. Šimac je zamolio da odgovori dođu u kraćem roku nego posljednji puta kada je odgovor čekao četiri mjeseca.Karmen Rak, predsjednicu kluba vijećnika i vijećnicu MOST-a zanimalo je kako je za ravnatelja u Osnovnoj školi Eugena Kumičića postavljena osoba koja je smijenjena zbog proceduralne greške te o kakvoj se grešci radi, ali i kada će na red doći uređenje groblja u Šiljakovini – mrtvačnica, staze te čišćenje bolesnih borova. Za pitanje o ravnatelju Barišić je rekao da će dobiti pisani odgovor. – Sljedeće godine završit će se druga faza izgradnje Gradskog groblja u Kušancu i samim time će se na ljeto steći uvjeti da se ispraćaji mogu provoditi s novog objekta. Onaj sadašnji objekt za ispraćaje koji se nalazi rubno uz šumu prema Šiljakovini će se cijeli takav kakav je preseliti u Šiljakovinu, a najpogodnije mjesto je na samom ulazu u groblje s desne strane gdje se sada nalazi onaj neprimjereni kontejner i vi ćete konačno dobiti svoju mrtvačnicu koju ste predugo čekali – odgovorio je Barišić.

HDZ-ovog vijećnika Mladena Arapovića zanimalo je što je s izgradnjom semafora na križanju Kolareve i Tesline te kada će biti gotova kuhinja u Osnovnoj školi Jurja Habdelića. Barišić je rekao da je semafor već postavljen te da će kroz nekoliko dana i proraditi. Riječ je o semaforu novije generacije, pametnom semaforu kakav je ove godine postavljen i na križanju Zagrebačke i Dobriline. Ta investicija koštala je 800 tisuća kuna, a 650 tisuća su sredstva nacionalnog programa.

– Kuhinja bi, prema ugovoru u radu, trebala biti gotova do kraja godine, a bit će gotovo i vanjsko uređenje. 600 tisuća kuna nepovratnih sredstava dobili smo od Ministarstva. Profesionalna oprema bit će nabavljena iz DV-a Lojtrica te će troškovi biti značajno manji. Sljedeći korak je produženi boravak – rekao je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika.Vijećnika MOST-a Alanmilana Šemberu zanimalo je zašto se u novinama gorica.hr, tiskovini koju plaćaju građani, iznose politički stavovi. Barišić je rekao da bi glasila trebala biti zrcalo društva te da će ispitati koliko su tekstovi politički obojeni.

Nezavisnog vijećnika Peru Josipovića zanimalo je koliko zaposlenih ima VE-GO-RA, koji su im godišnji troškovi te koliko je europskih projekata realizirano. Poručio je i da je on u medijima pročitao kako se ondje provode seminari. Gradonačelnik mu je rekao da će mu dostaviti pisani odgovor, a Josipović je rekao da želi odgovor u roku 30 dana kao što piše u Poslovniku.

Koncesija, prilaz Kumičiću

Kako se planira raspodijeliti koncesijska naknada pitao je Željko Stanilović. – Kartom štetnih utjecaja odredit će se utjecaj na ukupan standard života. Prioritetno su to Lukavec, Donja Lomnica, Pleso, Kosnica, Petina, Selnica, dio Gorice, Gradići i Velika Mlaka. Uvijek se postavljalo pitanje kako to platiti. Jedno rješenje je bilo iz našeg proračuna. Po prvi puta imamo prihode iz koncesijske naknade te ćemo ponuditi konkretno rješenje. Od ukupno dva milijuna kuna, mi ćemo milijun kuna prema toj karti vratiti u mjesnu samoupravu. Drugi način je putem zakona o buci naplatiti od koncesionara – objasnio je Barišić.

Stanilović smatra da bi se novac u mjesnom odboru mogao prelijevati za neke druge stvari. – Mislim da bismo tu trebali koristiti iskustva Grada Zagreba gdje je točno pojedinačno, prema svakom korisniku koji je obeštećen u tom dijelu data naknada – replicirao je Stanilović.Posljednja pitanja postavio je vijećnik SDP-a Marijo Zdelar. Upitao je kada će se i kako riješiti prilaz Osnovnoj školi Eugena Kumičića te hoće li umirovljenici dobiti božićnice. – Dugogodišnji problem je prilaz školi i sve više je roditelja koji s automobilima dolaze do same škole. Problem je isti kod svih ostalih škola. Obnovit ćemo kolnik, ali je problem što je širine 5 i pol metara, preuzak je i ne možemo napraviti širi kolnik. No, s južne strane ostavit ćemo siguran pješački koridor. Prometnim znakovima riješit ćemo problem ulaska autobusa kojeg će učenici na sigurnom čekati. Naše sugrađane molimo da poštuju znakove i brinu o svoj djeci. Prilaz školi omogućit ćemo i s druge strane – s Pucekovićeve, Zagrebačke te od Pučkog otvorenog učilišta. Kod škole se ne može raditi podzemna garaža. Roditelji ne moraju voziti djecu do samih školskih vrata, neka idu i pješice, neće im pasti kruna s glave – odgovorio je Barišić.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zvonko Kunić rekao je kako božićnica ove godine neće biti te da se to znalo već kod rebalansa proračuna.

Zdelar je poručio da se trebaju posložiti prioriteti kada je u pitanju prilaz Kumičiću te da je trenutno prioritet siguran dolazak i odlazak iz škole te da autobus mora na siguran način doći do škole.

Prije aktualnog sata, predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas poručio je kako je na prvom sastanku Povjerenstva za asfaltnu bazu u Donjoj Lomnici Povjerenstvo zatražilo da se istraži ima li Grad Velika Gorica zemljište od 20 tisuća kvadrata kako bi Strabag izmjestio Asfaltnu bazu. Strabag će izračunati koliko bi koštalo premještanje baze ako bi tamo imali neometan rad.