Home Izdvojeno FOTO Obredi diljem Turopolja: Gorički vatrogasci čuvaju Isusov grob

FOTO Obredi diljem Turopolja: Gorički vatrogasci čuvaju Isusov grob

PODIJELITE

U turopoljskom kraju već je dugi niz godina tradicija da vatrogasne postrojbe čuvaju Isusov grob. Tako je sinoć bilo u mnogim velikogoričkim župama. Veliki petak je u Novom Čiču obilježen obredima u župi Svetog Ivana Krstitelja.

Cuvanje-groba-7.jpg

Autotim

aa– Ljudi se nakon današnjih obreda razilaze u tišini, u molitvi, razmišljajući o vlastitom životu, o tome što je još mogao dati spasitelju i zahvaliti mu na neiscrpnoj ljubavi i žrtvu koju je podnio za nas na drvu križa. Na kraju krajeva, svake godine dok hodamo prema Uskrsu kroz vazmeno trodnevlje, postajemo svjesni i blizine Božje te da Uskrs daje onu pravu nadu našoj vjeri, jer da Isus nije uskrsnuo, da je sve ostalo na drvu križa, onda bi i naša vjera izgubila smisao. Vjerujem da ne bi opstala 2000 godina. Zato je Uskrs tako važan u srcima vjernika – ističe vlč. Marijan Prepeljanić, župnik župe Svetog Ivana Krstitelja.

Cuvanje-groba-6.jpg

Uskrs je najveći kršćanski blagdan jer slavi se središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači te njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

– Svim vjernicima želim sretan i blagoslovljen Uskrs! Neka im uskrsnuli donese radost i veselja te mira u srca i dušu. Neka im da i nade da ćemo svi zajedno dobiti ispunjeno ono što nam je gospodin obećao, a to je da ćemo jednom gledati Boga licem u lice – poručio je vlč. Prepeljanić.

[print_gllr id=23181]