Home Vijesti Obljetnica pogibije velikogoričkog branitelja Jadranka Cumbaja

Obljetnica pogibije velikogoričkog branitelja Jadranka Cumbaja

PODIJELITE

Na današnji dan 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, na području Banije u Mošćenici poginuo je velikogorički branitelj Jadranko Cumbaj ”Pilot”. Jedan od heroja Domovinskog rata uništio je 29 oklopnih vozila. Bio je pukovnik Hrvatske vojske i pripadnik 2. Gardijske brigade Gromovi.

– Vidio sam ga neposredno prije Oluje kad je došao do mene po neku PO opremu i stvari. Tada je rekao da bi volio da u operaciji pred nama zaokruži broj na 30 oklopa. Ja sam mu rekao da se čuva i da ne riskira nepotrebno jer, rekao sam, imaju Četnici nažalost još dosta tenkova koji čekaju da ih uništimo. Nitko od nas nije tada znao kako će sve teći u operaciji. Rekao sam mu i da obavezno sa klina u uredu skine pancirku i da ju nosi. Nažalost nije ju imao kad ga je geler pogodio u leđa. Isto tako mi je taj dan dao novčanicu od jednog dolara koju je zvao Srećko govoreći da će meni više trebati. I danas u novčaniku nosim dolar Srećko mog prijatelja Pilota – rekao je jedan od njegovih suboraca.Jadranko je bio na bojištima u Banovini, Slavoniji, Pokupskom i na južnim bojištima. Prvi je u HV uporabio termovizijsku kameru za sustav Maljutka i pri tome u noćnim uvjetima uništio tenk M-84 na Pokupskom bojištu 1991. godine.

Poginuo je s nepunih 28 godina, a iza sebe je ostavio suprugu i sina Kristijana te roditelje i sestru Jadranku.U vojno-redarstvenoj operaciji Oluja poginula su 174 hrvatska branitelja, 572 su teže ranjena, 528 lakše, a 15 je nestalih.