Home Gospodarstvo Novi potezi Ministarstva poljoprivrede: tip operacije 9.1.1.

Novi potezi Ministarstva poljoprivrede: tip operacije 9.1.1.

PODIJELITE
Foto: arhiva

Na stranicama Programa ruralnog razvoja Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) odnedavno postoji rubrika Pitanja i odgovori. Ovdje su po područjima (dokumentacija, poslovni plan, uvjeti prihvatljivosti itd.) objavljena dosad pristigla i obrađena pitanja korisnika natječaja tipa operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima“. Olakšano je postavljanje pitanja, tražilica je konkretna, komunikacija izgleda puno prirodnije.

Natjecanje u oranju, oranje orači, traktori, poljoprivreda (48)
Foto: arhiva

Ministar je sredinom siječnja donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika za Podmjere 6.1., 6.2. i 6.3. Izmjenama se propisala objava natječaja na internetskim stranicama APPRRR-a, Ministarstva poljoprivrede i Programa ruralnog razvoja.

“Upiti vezani uz ostale mjere Programa ruralnog razvoja RH (za koje u tom trenutku natječaj nije aktualan) i dalje se zaprimaju putem adrese e–pošte eafrd@mps.hr i info@apprrr.hr i odgovori će se slati pošiljatelju upita”, navodi se u priopćenju Agencije za plaćanja povodom predstavljanja novog sustava (13/1).

PROVEDBA TIPA OPERACIJE 9.1.1.

Novi EU novac za poljoprivredu. Agencija je upravo objavila Natječaj za provedbu podmjere 9.1. provedbu tipa operacije 9.1.1. “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“. Korisnici su ovog natječaja proizvođačke organizacije priznate u razdoblju od 2014. do 2020. Prihvatljive su aktivnosti prikupljanje podataka o proizvodnji članova, proizvodna logistika, računovodstveno upravljanje te centralizirano knjigovodstvo i sustav fakturiranja. Prihvatljivi su administrativni, troškovi najma, marketinga, opskrbe, objedinjavanja ponude, troškovi bruto plaća i zajedničkog nastupa.

Izvor: EAFRD
Izvor: EAFRD/ruralnirazvoj.hr

Vrijednost je Natječaja podmjere do 3,5 milijuna po korisniku kroz pet rata od po maksimalno 750 tisuća kuna. Iznos rate određuje se prema postotku godišnje vrijednosti utržene proizvodnje, za prvu godinu 10% te ujednačenim padom za petu 6% vrijednosti proizvodnje. Sredstva javne potpore iznose 18,75 milijuna kuna. Natječaj je otvoren do 24. ožujka ove godine. Ukupno je na raspolaganju kroz Mjeru 09 dostupno 8,8 milijuna eura.

Izmijenjen je i dopunjen (16/1) i Pravilnik o provedbi mjere 09 “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija”. Promijenila su se pravila za donošenje poslovnog plana. Poslovni se plan izmjenom čl. 8., st. 2. sada sastavlja za najmanje jednu od stavki: prilagodba proizvodnje i proizvoda zahtjevima tržišta, zajedničko plasiranje proizvoda na tržište, zajednička pravila proizvodnje te razvoj poslovnih i marketinških vještina.

PROIZVOĐAČKA ORGANIZACIJA

Proizvođačka organizacija provodi ciljeve osiguravanja kvalitete i količine te prilagođava proizvodnju potražnji, koncentrira ponudu i stavlja na tržište proizvode svojih članova, optimizira troškove, provodi istraživanja i razvija inicijativu o održivim metodama proizvodnje. Proizvođačke organizacije mogu se organizirati međugranski (barem jedna faza lanca opskrbe) i potencijalno se udruživati. Pravilnikom su za svaki sektor određeni minimalan broj članova i minimalna vrijednost utržive proizvodnje.

Ministarstvo objašnjava da proizvođačka organizacija može biti poljoprivredna zadruga, udruga, d.o.o., d.d. i slično. U Republici Hrvatskoj djeluje sedam priznatih proizvođačkih organizacija. Tri su mljekarske, tri voćarske/povrtlarske i jedna je u sektoru govedarstva. Na Natječaj se ne mogu prijaviti one organizacije koje dobivaju potporu temeljem Pravilnika o priznavanju i potporama za početak rada proizvođačkih organizacija (Narodne novine, br. 81/15, 97/15, 100/15, 101/15 i 124/15).

Foto: arhiva
Foto: arhiva

Ministarstvo ističe da udruživanjem u proizvođačke organizacije proizvođači jačaju svoju poziciju u pregovorima prema otkupljivačima i trgovcima, lakše nabavljaju repromaterijal, a zajedničkim aktivnostima poput marketinga, skladištenja, pakiranja i prodaje smanjuju troškove te lakše i jednostavnije nastupaju na tržištu. Udruživanjem povećavaju konkurentnost, podižu kvalitetu svojih proizvoda i usvajaju dobru poljoprivrednu praksu u području zaštite okoliša. Važno je da sami proizvođači prepoznaju svoj interes u udruživanju u proizvođačku organizaciju.

– Najavio sam da ćemo maksimalno olakšati procedure za povlačenje sredstava iz EU, a ovo je samo jedna od mjera kojima smo unaprijedili sustav. Izmjenama pravilnika omogućili smo brže i jeftinije provođenje natječaja. Pratite objave na našim mrežnim stranicama i pripremajte projekte. Želja nam je da sve informacije uvijek dobijete na jednom mjestu i u pravo vrijeme – izjavio je ministar Tomislav Tolušić u današnjem priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Dražen Barišić/Facebook
Foto: Dražen Barišić/Facebook

TOLUŠIĆ HYPE

Po provedenim mjerama sigurnosti u Sopu Bukevskom, Tolušić je u petak bio u Novoj Gradiški na sajmu ideja, u ponedjeljak na Vijeću ministara u Bruxellesu, u utorak u Delnicama. Jučer je doručkovao hrvatske proizvode u Sisku, a danas objavio 911 Natječaj. Zakonski rok za otvaranje proizvođačkih organizacija od podnošenja cjelokupne papirologije je četiri mjeseca, a Natječaj traje dva. O iskustvima otvaranja PO-a i usklađenosti s Uredbom 1308/2013 EU pisala je 2014. Agropolitika, prije donošenja brojnih izmjena i dopuna Pravilnika.

Metodologiju studije o kumulativnom učinku trgovinskih koncesija Tolušić je na Vijeću ministara poljoprivrede u Bruxellesu ocijenio kao ozbiljno ograničenu, a pozdravio je izvješće o aktualnom stanju na poljoprivrednom tržištu i prijedlog dodatnih mjera za poticanje udruživanja proizvođača. Nešto ranije objavljen je poziv Europske komisije za dodjelu bespovratnih sredstava s ciljem trgovinske promocije i mjera informiranja pod motom “Uživajte, to je iz Europe“, čiji se programi odnose i na priznate proizvođačke organizacije. Rok za podnošenje prijedloga je 20. travnja.

Tolušić je najpopularniji i najbolje ocijenjen ministar prema analizi 24 sata, u Indexovoj anketi za stoti dan rada Vlade zauzeo je visoko drugo mjesto. Indeksove komentatore pogodio je prijedlogom Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Rezultati javne rasprave očekuju se krajem veljače.  Novi list prenosi (19/1) da bi trebali u javnost uskoro novi pravilnici za mlijeko. Jedan će, kaže se u prilogu, regulirati kakvoću, a drugi propisivati kontrolu “pravoga” mlijeka. Hoće li pravilnici propisati obvezu deklariranja proizvoda od mlijeka u prahu kao mliječnih prerađevina, kako traži Hrvatska poljoprivredna komora, saznat ćemo uskoro.