Home Gospodarstvo Novi potez ZTC-a: Radnicima povećane plaće, regres, božićnica, naknade..

Novi potez ZTC-a: Radnicima povećane plaće, regres, božićnica, naknade..

Cilj Zrakoplovno-tehničkog centra je postati vodeće regionalno središte za održavanje zrakoplova te usvajanje novih znanja i vještina

PODIJELITE
Foto: ZTC

Direktor Zrakoplovno-tehničkog centra d.d., Ivica Vidović, i predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu, Marijan Luketić, potpisali su danas Kolektivni ugovor za trgovačko društvo Zrakoplovno-tehnički centar. Ovim potpisivanjem na četiri godine osigurana su povećanja materijalnih prava radnika te socijalni mir i stabilnost poslovanja.

Osnovica za izračun plaće dogovorena je na iznosu od 947,18 eura, uz koeficijente složenosti poslova po grupama u rasponu od 1,00 do 3,50. Radnicima su povećana ostala materijalna prava, uključujući regres i božićnicu od 200 eura te uskrsnicu od 150 eura. Naknada za topli obrok povećana je sa 2,65 na 4,10 eura.

Povećani su i iznosi jubilarnih nagrada te darova za djecu do 15 godina starosti. Otpremnine za radnike koji odlaze u starosnu mirovinu iznosit će 2000 eura, dok će za hrvatske branitelje s najmanje 12 mjeseci statusa biti 3000 eura, odnosno 4000 eura za one koji su služili u borbenom sektoru.

Nakon potpisanog Kolektivnog ugovora, Društvo treba donijeti novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te Pravilnik o plaćama, u suglasnosti sa Sindikatom, u roku od 45 dana. Ovaj korak Zrakoplovno-tehničkog centra potvrđuje njegovu posvećenost socijalnoj osjetljivosti i poboljšanju uvjeta života i rada zaposlenika. Od početka godine, plaće su podignute za 20 posto svim radnicima ZTC-a, a ključno zrakoplovno-tehničko osoblje koje radi na održavanju zrakoplova dobilo je dodatno povećanje prema iznosima predloženim od strane Sektora Servisa.

S novom osnovicom i rasponom koeficijenata složenosti poslova, plaće zaposlenika ZTC-a će rasti, što će biti realizirano nakon donošenja Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i Pravilnika o plaćama.

Preduvjet za ova povećanja bilo je povećanje cijene sata rada za održavanje zrakoplova, postignuto potpisivanjem novog Ugovora o održavanju ZTMS-a i TMS-a s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske. Ministar obrane Ivan Anušić, prepoznavši problematiku niskih cijena sata rada, donio je odluku koja je omogućila približavanje cijena sata rada onima u okruženju, stvarajući time uvjete za povećanje plaća i ostalih materijalnih prava radnika.

Cilj Zrakoplovno-tehničkog centra je postati vodeće regionalno središte za održavanje zrakoplova te usvajanje novih znanja i vještina. Stoga se znatan napor i sredstva ulaže u edukaciju zaposlenika u Hrvatskoj i inozemstvu.