Home Gospodarstvo Niži računi grijanja? Gorica dobiva jedinstven toplinski sustav

Niži računi grijanja? Gorica dobiva jedinstven toplinski sustav

PODIJELITE

– Građani su jako zainteresirani za poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojima bi obnovili fasade i stolariju svojih stambenih objekata. Trenutno s Gradskim stambenim gospodarstvom radimo na osiguravanju financijske potpore za projekte energetske rekonstrukcije stambenih zgrada – rekao je voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada, Marko Ružić, na konferenciji o održivom energetskom razvoju Velike Gorice.

zgrade

 

Energetska obnova manjih objekata ide puno lakše, zbog toga što Fond direktno sufinancira građane. Veći problem predstavljaju stambene zgrade, koje su zbog zastarjele tehnologije gradnje najveći potrošači toplinske energije. Zahvati na njima su puno složeniji i skuplji, pa traže uključivanje Grada u njihovo rješavanje.

– Ove godine krećemo s obnavljanjem fasada na nekoliko većih stambenih zgrada, a razmišljamo i o promjeni stolarije na njima. Imamo problema s velikim energetskim gubitcima naših višestambenih jedinica, koje se uglavnom koriste fosilna goriva, i time stvaraju veliku emisiju stakleničkih plinova – naglasio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Na konferenciji je sudjelovao i direktor HEP toplinarstva Robert Krklec, predstavljajući inicijativu kojom bi se 14 manjih gradskih kotlovnica spojilo u jedan veliki sistem. On bi za cijelu Veliku Goricu imao samo dvije velike kotlovnice.

– U tim objektima ugradili bi nove tehnologije, odnosno što je više moguće forsirali bi energiju dobivenu iz obnovljivih izvora i malih kogeneracija, čime bi omogućili proizvodnju toplinske energije s najnižim mogućim troškovima – istaknuo je Krklec.