Home Izdvojeno FOTO KUD Mičevec multimedijski predstavio 20 godina postojanja

FOTO KUD Mičevec multimedijski predstavio 20 godina postojanja

PODIJELITE

Cjelovečernji koncert, promocija filma, predstavljanje monografije, izložba fotografija, sve su to svojoj vjernoj publici pripremili članovi KUD-a Mičevec. U večeri za pamćenje, dostojno su proslavili 20. obljetnicu svoga postojanja.

KUD-Micevec-20-godina-1.jpg

aa– Radujemo se budućnosti i da ćemo u idućih 20 godina jednako vrijedno raditi te pomalo biti i inovativni. Marljiv i odgovoran rad formula je svakog kulturno-umjetničkog društva, tako i našeg u Mičevcu – kazao je predsjednik KUD-a Mičevec Vladimir Štarkelj.

Zanimljivim prikazom pjesama i plesova s kojim su nastupali od 1995. godine, publiku su podizali na noge. Svoj gala koncert nazvali su ’20 godina ponosa i slave’.

U monografiji ‘Čuvari kulturne baštine Turopolja’, nema čega nema u vezi Mičevca, njegove bogate kulturne baštine i običaja. Pisana je osam mjeseci, baš svakoga dana i broji 384 stranice u boji.

– Trebalo je iz tri ogromna ormara izvući svu arhivu, pregledavati slike, tekstove i zapise. Što se točno izvodilo koje godine, gdje se sve nastupalo. Riječ je o velikom poslu koji se radio do kasno u noć – otkrio je Štarkelj.

– Impresivno je to što knjiga obiluje različitim podacima i vrijednim materijalom. Budućim generacijama prezentirat će rad kulturno-umjetničkog društva kroz 20 godina, a sigurno će pobuditi interes kod naših mlađih, da se i sami uključe u rad KUD-a – dodao je predsjednik Mjesnog odbora Mičevec Neven Caganić.

KUD-Micevec-20-godina-19.jpg

Društvo svoje mjesto promovira diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Godišnje imaju čak 50 nastupa. S ambasadorima Mičevca zadovoljni su i u Mjesnom odboru.

– 20-godišnjim radom su doprinijeli da se ime mjesta Mičevec čuje diljem granica lijepe naše, ali i izvan naših granica. Lijepo je biti na čelu Mjesnog odbora koji ima takvu Udrugu koja predano čuva kulturnu baštinu Mičevca, ali i cijelog Turopolja – istaknuo je Caganić.

Mičevec je predstavljen i u filmu ‘Čuvari kulturne baštine Turopolja’, nastalom u produkcijskoj kući MediaM. Edukativan video prikazuje sve turopoljske običaje kroz sva četiri godišnja doba. Gledatelja vraća u pomalo već zaboravljeno vrijeme. Otkriva kako su ljudi nekada živjeli u svojim kućama, na koji su način obrađivali svoje njive i šivali odjeću.

[print_gllr id=25985 display=short]

– Do sada smo napravili film Turopoljska podgutnica, August i Slavica Šenoa, a sada smo predstavili i film Čuvari kulturne baštine Turopolja. Cilj je da ti običaji koje njegujemo može vidjeti što šire gledateljstvo, a ponajviše mlađe generacije koje dolaze, te da znanje koje usvajamo od stručnjaka prenosimo na mlađe. Na taj će način naša kultura i tradicija ostati živjeti dok god je Mičevca i Turopolja – opisao je Štarkelj.

Posjetitelji su u galeriji Pučkog otvorenog učilišta razgledavali izložbu fotografija Mičevca, autora Marija Žileca. Fotografije su nastajale prilikom snimanja već spomenutog filma.

– Bilo mi je zadovoljstvo raditi zajedno sa članovima KUD-a Mičevec, koji s velikom ljubavlju čuvaju svoju bogatu baštinu. Svoj obol dao sam kroz fotografiju i drago mi je što sam u njima ovjekovječio običaje tog mjesta – rekao je Žilec.

[print_gllr id=25986 display=short]

KUD Mičevec do sada je izdao četiri nosača zvuka – «Božić tvoj i moj» i «Prepoznat ću ljubav», Vokalno instrumentalnog sastava sv. Benedikt te «Osmijeh na dar» i «Zašto baš ja», dječjeg zbora «Zvončići.»

– Ove godine smo uveli jedan novi pristup. Iz folklorne scene ušli smo i u glazbenu scenu i napravili smo koncertni orkestar. Tu se vidi jedan široki raspon našeg rada – rekao je Štarkelj.

Društvo danas broji stotinjak članova koji djeluju u pet sekcija: pjevački zbor žena, starija plesna skupina, dječja plesna skupina, mlađi i stariji tamburaški orkestar. Tijekom 20 godina osvojili su veliki broj nagrada na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ponosno spominju svoju zbirku od 180 kompleta narodnih nošnji te knjižnicu od 2500 knjiga. Posjeduju i zbirku replika turopoljskog povijesnog oružja. Mnoge, već zaboravljene stvari, brižno čuvaju u muzeju ‘Etno Mičevec’, koji se nalazi u potkrovlju osnovne škole.