Home Sport Nenad Črnko o planovima HNK Gorice i mogućim transferima, prvoj momčadi te...

Nenad Črnko o planovima HNK Gorice i mogućim transferima, prvoj momčadi te ženskom nogometu

'Uvjeren sam da smo spremni i sposobni za mnoge lijepe sportske trenutke u nogometu i da će ih i u 2022. sigurno biti barem malo više od 2021. godine'

PODIJELITE
Foto i izvor: HNK Gorica

Na kraju godine koju u HNK Gorici vide kao izuzetno uspješnu, predsjednik kluba Nenad Črnko, koji obavlja i funkciju sportskog direktora osvrnuo se na godinu koja je na izmaku, a govorio je o planovima HNK Gorice te mogućim transferima, o prvoj momčadi i omladinskoj školi, te ženskom nogometu.

Obzirom da ću ja uvijek tražiti više prvo od sebe, a onda i svih u klubu, moja ocjena je negdje između 3 i 4. Mogli smo i morali bolje u proljetnom dijelu seniora i smatram da smo priliku za europski iskorak nespretno izgubili prvenstveno zbog vlastitih pogrešaka. No kao što sam već rekao i ranije, odgovornost za to je isključivo moja i ne bježim od nje. Da nismo odobrili raskid Dambrauskasa te prodaju Čabraje i Kahline, siguran sam da bismo u ljeto igrali Konferencijsku ligu. No ti potezi ipak spadaju u neku drugu domenu, koja je nama u Gorici ipak ispred svih drugih stvari i tako je jednostavno moralo biti, iako ću naglasiti da smo unatoč tim činjenicama i dalje morali osvojiti taj jedan bod za koji nam je Konferencijska liga pobjegla – kazao je Nenad Črnko, predsjednik HNK Gorice.

Od pozitivnih stvari, Črnko je izdvojio odlazak u polufinale Kupa, gdje je HNK Gorica zajedno s Dinamom u Maksimiru, te igračem manje držali 1-1 u 90. minuta, a onda logično pali u produžecima. Za grad i regiju je, pak, vrlo važno bilo to da je HNK Gorica u dva navrata bila promotor nogometa organizacijom međunarodne utakmice A reprezentacije sa Armenijom te domaćinstvom finala Hrvatskoga kupa. Još dvije važne stvari obilježile su 2021. godinu, a to je plasman juniora u 1. HNL te odlična sezona juniorske momčadi u tom natjecanju, u kojem su na četvrtom mjestu nakon 16 kola i zaostaju tek dva boda za vodećom Lokomotivom. Također, tu je i odlična sezona seniorki ŽNK Gorice, koje su vodeće u 2. HNL žena i najozbiljniji su kandidat za plasman u 1. HNLŽ iduće godine.

A evo što svakako ne bi ponavljali

– Od stvari za koje ne bih volio da se ponavljaju u budućnosti, svakako bih istaknuo iznenadni odlazak u Hajduk našeg sportskog direktora, koji nas je u praktički 24 sata šokirao, zbog čega smo se morali “resetirati” samo jedan dan prije početka zimskih priprema. To je kasnije dovelo i do raskida s litavskim partnerima, no sve su to detalji iz kojih moraš vrlo brzo izlaziti s jasnim ciljem da ne naruše stabilnost funkcioniranja kluba. Mislim da smo, unatoč svemu, u tome u potpunosti uspjeli – kazao je Črnko.

Osvrnuo se i na tešku ozljedu i lom noge Suka. To su situacije koje su u nogometu moguće, ali za klub, a posebno igrača, vrlo teške. No srećom, njegov oporavak ide u dobrom smjeru, Suk se vratio i vjeruju da će na proljeće biti onaj stari, a onda i Gorica s njim još bolja.

O aktualnom kadrom prve momčadi i promjenama uoči nastavka sezone

Činjenica da su neki analitičari proglasili Goricu klubom koji u postotku najviše minuta daje mladim igračima u HNL-u sve govori. To i je neko opredjeljenje Kluba za budućnost, a to na neki način osigurava i mir u budućoj egzistenciji.

Mislim da imamo odlične skaute i da u tom segmentu i dalje radimo odličan posao, a morate znati i činjenicu da nam je u posljednja dva kola falilo 10-11 igrača. Veliki peh je imao Suk, koji je taman kad se vratio nakon teške ozlijede slomio mali prst na nozi, i Krizmanić koji je imao lakši zahvat i morao propustiti posljednjih šest kola. Kad su se tu nadogradile ozlijede Pršira i Fruka koji su tokom sezone izborili svoje statuse u momčadi u vrlo važne karike, te planirani izostanci zbog kartona, realno, teško se nositi i pad je neminovan. No u siječnju smo kompletni u tom dijelu, na pripreme priključujemo i nekoliko juniora, uz činjenicu da je Caio Cruz postao standardan u seniorima i uvjeren sam da s ovim kadrom možemo mnogo. Tek ukoliko se dogodi neki transfer, razmišljat ćemo o novim potezima – otkriva Črnko.

O potencijalnom transferu Kristijana Lovrića

Foto: HNK Gorica / Facebook

Obzirom da se nakon ozlijede u proljeće stabilizirao i vratio odličnim igrama, posebno u posljednjih 4-5 utakmica, pa će on sigurno i ove zime biti prvo ime o kojem će se pisati. Interes postoji sa nekoliko strana, razgovaramo i Gorica je u tom dijelu vrlo realna i ne podiže letvice. Tražimo najbolju opciju i za Klub i za Igrača. Za nas je ispred novca njegov daljnji napredak, jer Lovrić i mi smo na istoj liniji, a to je da njegov nogometni iskorak u daljnjem razvoju mora biti takav da on doista napreduje i donosi prevagu u klubu u kojem će karijeru i nastaviti u budućnosti – nastavlja.

Kazao je kako se poneki u takvim segmentima vole hvatati za kontekst u rečenicama pa kroz krajnje definicije baratati sa milijunskim ciframa koje Gorica traži, što nije istina. Gorica nikad niti u jednom razgovoru nije tako nastupala i uvijek će, kako ističe Črnko, za bilo kojeg svog igrača sačekati ponudu te u okvirima realnih opcija za sve strane pokušati realizirati transfer. Sve ostalo su nagađanja bez podloge.

Svojom politikom razvoja igrača i kluba skrenuli su pažnju na sebe i ima dosta interesa. Sigurno nakon Lovrića prednjače interesi za goričke vratare Kotarskog i Banića, koji su ponajbolji tandem u HNL-u, pa Krizmanića, Jovičića, Kalika, Babeca i Pršira. No, hoće li se išta dogoditi, ne ovisi o njima, već o potrebama klubova za određenim pozicijama u HNL-u ili inozemstvu. Interes i upiti raznih agencija koji zastupaju mnoge klubove nisu relevantni dok struka i menadžment u konkretnom klubu ne daju zeleno svjetlo i otvore okvire budžeta za neku od pozicija. Tek tada kreću i konkretni razgovori. Taj proces nije jednostavan, a zimski rok nije rok u kojem se ozbiljno i puno kupuje.

U HNK Gorici žele zadržati stabilnost kluba, pokušati se nametnuti u borbi za četvrto mjesto i napraviti što više u Kupu. Još ako uspiju zadržati razinu jednog od vodećih klubova po postotku minuta mladim igračima, tim bolje! No, kako ističe Črnko, nogomet je nepredvidiv i uvijek treba biti budan jer jedan krivi korak može imati ozbiljne posljedice.

Vizija budućnosti ŽNK Gorice

23.08.2019. Gradski stadion Velika Gorica – prvi trening ženske ekipe.
Foto: Larisa Trošić/hnkgorica

Ženski nogomet je u ekspanziji u svijetu i tendencija je tu dati svoj doprinos.

Već drugu godinu igramo s kadetkinjama i pionirkama 1. HNL i putujemo od Dubrovnika, preko Splita, Rijeke do Osijeka. Stali smo iza tog projekta i ne tražimo dodatan novac od Zajednice iako smatram da je ženski sport itekako ozbiljan argument za to. Na istom putu smo i sa seniorkama, trener Marijan Dužić je odradio sjajan posao i očekujemo daljnju ekspanziju u tom dijelu. Mislim da nam je odličan posao bio i dovođenje Lade Rojc na mjesto koordinatora za ženski nogomet, u stalni radni odnos u klub, i uvjeren sam da će nam Lada u svojim idejama i statusom koji ima uvelike pomoći u daljnjem razvoju i iskoraku u ženskom nogometu – kazao je Črnko.

I za kraj poruka navijačima i simpatizerima…

Prvo želim čestitati svim navijačima, simpatizerima i sugrađanima sretne blagdane i sretnu novu 2022. godinu. Ono što trenutačno imamo je stabilna Gorica i uvjeren sam da je u ovom trenutku to najvrednije. Za nešto više od realnosti, a to je trenutno peto-šesto mjesto HNL-a, moramo još odrastati i tu će nam svima trebati strpljenja. Ali isto tako, sam uvjeren da smo spremni i sposobni za mnoge lijepe sportske trenutke u nogometu i da će ih i u 2022. sigurno biti barem malo više od 2021. – zaključuje Črnko.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.