Home Najave 15. Županijska izložba malih životinja okupit će 24 izlagača i 327 eksponata

15. Županijska izložba malih životinja okupit će 24 izlagača i 327 eksponata

Pandemija je uvelike otežala uzgoj malih životinja, time i umanjila interes uzgajatelja ali i izlagača, stoga je ove godine broj izlagača manji

PODIJELITE

U subotu od 8 do 20 sati, te u nedjelju od 8 do 13 sati, u Srednjoj strukovnoj školi u Ulici Stjepana Tomaševića 21 u Velikoj Gorici, nakon godinu dana stanke zbog pandemije, održat će se 15. Županijska izložba malih životinja s ocjenjivanjem.

Inače, tzv. turopoljski bazen je najbrojniji po broju uzgajivača na državnoj razini i jedini u Hrvatskoj imamo dvije udruge tog tipa. Na izložbi će biti poseban prikaz posavske kukmaste kokoši koja je u projektu zaštite i iduće godine će ići na priznavanje od strane Ministarstva poljoprivrede kao hrvatska izvorna pasmina, a nikako ne smijemo zaboraviti i na ponos Turopolja – turopoljsku patuljastu kokoš, u narodu poznata kao Jurek i Katica, a koja je 2018. godine proglašena izvornom pasminom.

Kako nam otkriva organizator, na izložbi ćete imati prilike vidjeti 221 primjeraka golubova u 17 pasmina, velike peradi u 40 primjeraka i dvije pasmine, te 26 primjeraka u četiri pasmine patuljaste peradi, 30 primjeraka kunića u sedam pasmina i 12 egzotičnih ptica – papiga. Sve primjerke ocjenjivat će suci Zbora sudaca Hrvatskog saveza Udruge uzgajatelja malih životinja.

Pandemija je uvelike otežala uzgoj malih životinja, time i umanjila interes uzgajatelja ali i izlagača, stoga je ove godine broj izlagača manji.

– Imamo prijavljeno 327 eksponata. Bit će 24 izlagača, u nešto manjem broju zbog koronavirusa i pojave ptičje gripe u SMŽ. Dolaze nam iz Zagrebačke županije te iz Karlovačke i Koprivničko-Križevačke županije – otkrio nam je Mihael Pavišić, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Generalni pokrovitelj je Zagrebačka županija, a srebrni sponzor je Grad Velika Gorica. Ulaz je moguć uz poštivanje epidemioloških mjera – razmak i obavezno nošenje maski. Cijena ulaznice je 10 kuna za odrasle, a za posjetitelje do 18 godina ulaz je besplatan.