Home Izdvojeno Na velikogoričkom području snimanje prvog akcijskog ratnog filma o Domovinskom ratu. Bit...

Na velikogoričkom području snimanje prvog akcijskog ratnog filma o Domovinskom ratu. Bit će uništena kuća za potrebe filma

PODIJELITE

–  Za potrebe snimanja, uz suradnju prometne policije Velika Gorica, regulirat ćemo promet uz eventualno zatvaranje prometa u intervalima do tri minute  –  ističe Silvija Borko iz Telefilma.

TRAGIČNA PRIČA O 20 SUBORACA

Priča je to o grupi hrvatskih branitelja, pripadnika “A” satnije ZNG-a koji u rujnu 1991. oklopnim transporterom kreću u izviđanje u okolici Pakraca. Ulaze u selo Kusonje,  koje se na prvi pogled doima prazno, no po ulasku dublje u selo, branitelji  upadaju u zasjedu i nađu se pod napadom pobunjenih Srba. Oklopni transporter je pogođen i hrvatski vojnici pod neprijateljskom paljbom sklanjaju se u najbližu kuću, koja nosi broj 55, nakon čega uslijede žestoke borbe s neprijateljskim snagama.

film ispod–  Ovo je tragična priča o dvadesetorici vojnika koji kreću u naizgled benignu izviđačku akciju i na kraju pogibaju, po meni niti jedan pravi ratni film o hrvatskom ratu nije napravljen. I moj prvi film je ustvari bio rat u Bosni. Mislim da je ovo pravi akcijski film o Domovinskom ratu  –  ističe redatelj filma Kristijan Milić.

KUPILI KUĆU U OPĆINI ORLE

Za potrebe filma otkupljena je kuća u Općini Orle. Ona se nalazi u selu Ruča i upravo se u toj kući odvija glavna radnja. U jednom trenutku bit će uništena u scenama borbe.

–  Za snimanje filma osim lokacije Ruča, pronašli smo i više lokacija njiva kod napuštenog hangara u mjestu Stružec Posavski. Snimat ćemo na prometnici koja spaja mjesta Ruča i Suša, te  nekim njivama i dvorištima u privatnim vlasništvu  –  kaže Silvija Borko iz zagrebačke tvrtke Telefilm koja fim snima za potrebe HRT-a.

BORKO: OBAVIJESTIT ĆEMO STANARE

Broj 55 prvi je pravi ratni film s mnoštvom akcijskih scena, pirotehnikom, brojnim eksterijerima i scenografijom vjerno prilagođenom autentičnim scenama rata, a čije su snimanje pomogli MORH i MUP.

film auto

–  Sve radnje specijalnih efekata, poput pucanja iz oružja i eksplozija izvode profesionalni djelatnici uz nadzor osiguranja i nazočnost vatrogasaca. Napominjemo da ćemo o svemu još jednom obavijestiti sve stanare kako bi bili pravodobno informirani  –  najavila je Silvija Borko.

PREUSMJERAVANJE PROMETA

Velikogorička policija regulira promet na mjestu snimanja u Općini Orle. Sav promet koji ide iz Velike Gorice u Sušu, na početku sela Ruča se preusmjerava na makadamski put, a zatim prema Suši.

–  Za potrebe snimanja u nekoliko navrata, uz suradnju prometne policije Velika Gorica, regulirat ćemo promet uz eventualno zatvaranje prometa u intervalima do tri minute  –  ističe Borko.

Snimanje u Općini Orle trajat će do 22. studenog. Film u trajanju 85 minuta u cijelosti bi trebao biti dovršen do ljeta iduće godine.

tenk

SNIMANJE POČELO U ZAGREBU

Dio filma već je snimljen na prostoru stare Vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Na setu su bili glumci u vojnim odorama ZNG-a, s oružjem u rukama pokraj transportera koji se koristi u filmu, a nedaleko od njih nalazilo se i spaljeno vozilo kao dio scenografije.

Ekipa se zatim preselila na velikogoričko područje.

Uloge: Goran Bogdan (Tomo), Marko Cindrić (Crni), Alan Katić (Miro), Darko Milas (Đero), Jan Kerekeš (Kruno), Slaven Knezović (Zvonko), Asim Ugljen (Vinko), Marko Jelić (ranjeni specijalac), Samir Vujčić (zapovjednik).