Home Izdvojeno Na smotri folklora pokazali kako je Gorica Grad folklora

Na smotri folklora pokazali kako je Gorica Grad folklora

PODIJELITE

Koreografija „Kreni kolo“, Ogranka „Seljačke sloge“ Buševec, pobjednik je ovogodišnje velikogoričke smotre folklora. KUD-ovi Velika Mlaka i Gradići dijele drugo mjesto, a KUD Ščitarjevo je treći. Pobjednik u kategoriji izvornog folklora je „Zorja, moja zorja, ne stajaj mi rano“ KUD-a „Stari Grad“, Lukavec, KUD Veleševec je drugi, dok je KUD Šiljakovina treći.

smotra_2014 (6)

ŽIRI U MUKAMA

Sinoć se u Velikoj Gorici natjecalo 15 grupa Kulturno-umjetničkih društava i žiriju u sastavu Margareta Biškupić, Dražen Kurilovčan i Tvrtko Zebec nije bilo jednostavno izabrati pobjednika.

– Osobito je bio dobar drugi dio smotre. Prvi baš i nije bio briljantan, skupine koje su u njemu sudjelovale za nijansu su bile slabije od drugog dijela smotre u kojoj su izvođači svih skupina bili vrlo izjednačeni i bilo nam je jako teško odlučiti tko je od njih najbolji – rekao je Tvrtko Zebec.

smotra_2014 (3)

Dražen Kurilovčan ističe kako su KUD-ovi sve uvježbaniji što krasi kulturu Turopolja i dijela Posavine uz Veliku Goricu.

– Vidi se da puno rade, dosta ulažu u svoj rad, nošnju i ples. Svake godine vidim i neka nova lica, a u društva ulaze i sve više mladih članova što je fenomenalno – poručio je Kurilovčan.

Margareta Biškupić u ocjenjivačkom žiriju smotre folklora je više od 10 godina. Kaže kako društva napreduju svake godine te da je sve teže izabrati najbolju skupinu.

– I ono što mogu utvrditi u odnosu na prošlu godinu je to da se općenito kvaliteta smotre puno podigla. I to me silno veseli i raduje. Inače su velikogorička društva izuzetno dobra. Konstantno se obrazuju bez obzira što su amateri. Vole naučiti, žele poslušati savjet i to se vidi – kaže Biškupić.

smotra_2014 (6)

UŽITAK ZA OČI I UŠI

Nastup svake skupine bila je priča za sebe. Teme su bile različite, od poklada do svatova, a KUD-ovi su dobro prezentirali običaje iz različitih hrvatskih regija. Mnogi posjetitelji komentirali su kako je ovogodišnja smotra folklora bila užitak za oči i uši.

– Prvi put smo ovdje. Mnogi KUD-ovi bili su originalni i uživali smo gledajući ih i slušajući. Mislim da ćemo obavezno doći i iduće godine – rekao je Josip koji je smotru folklora došao gledati s djevojkom.

Napredak je osobito vidljiv u izboru kostima i narodne nošnje, kako bi skupine autentično prikazale određeni kraj.

– Nema odstupanja i zamjena lokaliteta. A ono što se jako gleda je urednost na sceni. Svaka nošnja ima svoju zakonitost na koji način se oblači i kako to mora izgledati te kako sve to skupno djeluje – dodala je Biškupić.

smotra_2014 (5)

U NOVU AVANTURU

Nakon odabira teme, kulturno umjetnička društva očekuje prava avantura. Učinit će sve, ne bi li potukli konkurenciju, osvojili publiku i žiri. Zato nemaju druge već pronaći savršenu koreografiju i ozbiljno prionuti poslu.

– S novom koreografijom počinjemo u rujnu. Potrebno je šest mjeseci rada dok se ne nauči pjevati, svirati i plesati te na kraju izbrusi da svi plesači i svirači zvuče kao jedan – priča nam Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih društava Velike Gorice.

Pobjednike očekuju županijska natjecanja. Smotra izvornog folklora bit će u lipnju u Svetom Ivanu Zelini, a koreografiranog u rujnu u Velikoj Gorici.

Pogledajte galeriju fotografija