Home Najave Na predavanju o društvenom poduzetništvu doznajte kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća

Na predavanju o društvenom poduzetništvu doznajte kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća

Ukratko će se objasniti proces izrade izvještaja, koji osim kvantificiranja utjecaja donosi i preporuke za daljnje poboljšanje poslovanja i upravljanje rizicima

PODIJELITE

Zadruga za etično financiranje i Zelena mreža aktivističkih grupa, u suradnji s Razvojnom agencijom Velike Gorice organiziraju predavanje pod nazivom “Društveno poduzetništvo – Kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća?” koja će se održati u srijedu, 23. ožujka 2022. u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta (Zagrebačka 37, Velika Gorica) s početkom u 13:00 sati.

Predavanje će izlagati Maja Weisglass, sociologinja i suosnivačica lokalne mreže ECG konzultanata, a na predavanju će sudjelovati i društvena poduzetnica s područja Zagrebačke županije – Tatjana Kos, koja će predstaviti udrugu i poduzeće Hrvatski interijeri.

U sklopu predavanja ocrtati ćemo kontekst unutar kojeg se razvila svijest o važnosti društveno-poduzetničkog modela i ukratko razjasniti terminologiju te status društvenog poduzetništva u Hrvatskoj danas. U okviru nadolazećih zakonskih regulativa, ali i općeg cilja povećanja vidljivosti poduzeća koja posluju prema načelima društvene odgovornosti
predstavit ćemo ECG (Economy for the Common Good) metodologiju. ECG čini sveobuhvatan teorijski i metodološki okvir, s međunarodnim priznanjem i praksom te preporukom Europske komisije. ZEF donosi konzultantsku uslugu prema društveno poduzetničkom modelu, osposobljavajući ZEF mrežu konzultanata koja danas broji dvadesetak stručnjaka za izradu ECG nefinancijskog izvještaja. Ukratko će se objasniti proces izrade izvještaja, koji osim kvantificiranja utjecaja donosi i preporuke za daljnje poboljšanje poslovanja i upravljanje rizicima. Utoliko, ova usluga je namijenjena i onima koji nisu dosegli standard, koji imaju želju ne samo opstati već i konkurirati na tržištu. ZEF je od 2021. punopravni član međunarodne mreže ECG konzultanata i službeno predstavničko tijelo u Hrvatskoj – navode.

Zadruga za etično financiranje zajedno s partnerskom organizacijom Zelenom mrežom
aktivističkih grupa od listopada 2020. godine provodi projekt “eECONOMIJA” koji je
sufinanciran putem Europske unije i Europskog socijalnog fonda, u okviru OP Učinkoviti ljudski potencijali. Jedan od osnovnih ciljeva OPULJP-a je doprinos rastu zapošljavanja, dok su kroz poziv ‘’Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.” financirane aktivnosti kojima je cilj razvoj postojećih društvenih poduzeća/društvenih poduzetnika u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti s posebnim naglaskom na poticanje zapošljavanja.

Projekt eEconomija ima sljedeće ključne ciljeve:

● osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenje
društvenog utjecaja poduzeća te izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće
metodologije Economy for the Common Good (ECG)
● stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu
Projekt eECONOMIJA podrazumijeva i provođenje kampanje promidžbe i informiranja
javnosti o važnosti mjerenja društvenog utjecaja te edukacije potrošača o načinu
prepoznavanja društvenih poduzetnika, a upravo je nefinancijsko izvještavanje kroz
mjerenje društvenog utjecaja najjednostavniji način za transparetno informiranje
potrošača o društvenom poslovanju, osobito kada se radi o međunarodno prepoznatoj
metodologiji koju implementiraju nezavisni stručnjaci.

COVID-19 napomena: Predavanje je ograničeno na 40 posjetitelja. Za sudjelovanje na
predavanju nije potrebna COVID potvrda.