Home Izdvojeno Na Plesu arheološka iskapanja. Gradnja terminala početkom 2014.

Na Plesu arheološka iskapanja. Gradnja terminala početkom 2014.

PODIJELITE
Foto: ilustracija

Gradnja novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb počet će se graditi u prvom kvartalu 2014. godine. Kad točno, odredit će vremenski uvjeti. Izvijestili su tako iz tvrtke MZLZ (Međunarodna zračna luka Zagreb) koju je francuski koncesionar ZAIC osnovao za  upravljanje zračnom lukom. Trenutačno se obavljaju pripremni radovi koji su počeli krajem rujna, a u tijeku su i arheološka istraživanja.

Daljnji građevinski radovi, koji uključuju postavljanje nekoliko kilometara duge zaštitne ograde, gradnju pristupnih cesti te radove na tlu, poput postavljanja cijevi, platformi te mobilnih objekata za izvođače radova i radnike, kao i pripremu područja za dolazak teške mehanizacije, počet će sredinom studenog, izvijestili su iz tvrtke,  piše Večernji.hr

ZAIC poručuje i kako nema nikakvih značajnih izmjena u odnosu na početni plan.

–  Valoviti će krov biti izgrađen, baš kao i drugi dijelovi terminala koji su određeni koncesijskim ugovorom, obvezujućim za koncesionara. Drugim riječima, dizajn i izgled novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb, bit će u skladu sa zahtjevima iz Ugovora o koncesiji  –  poručuju.

KABINE ZA PUŠENJE

ZAIC  najavljuje i brojna unaprjeđenja te modernizaciju postojećeg putničkog terminala. Radovi na unaprjeđenju i modernizaciji, koji bi trebali započeti prije kraja ove godine, odnosit će se na obnavljanje, modernizaciju i daljnje investicije u prostor za domaće i međunarodne letove u postojećem terminalu. Konkretno, riječ je o modernizaciji trgovine u tranzitnom dijelu (duty-free), povećanju broja šaltera za registraciju putnika (check-inova) te postavljanje kioska za registraciju (self-check-in kiosk). Prostor namijenjen putnicima koji lete na domaćim letovima bit će proširen na prvi kat, a u prostorima za domaće i međunarodne letove bit će postavljene kabine za pušenje. Uz to, u spomenutoj tranzitnoj trgovini (duty-free) obnovit će se pod te investirati u novo uređenje, što će putnicima pružiti bolje iskustvo kupovine.

Za službeno preuzimanje i određivanje datuma svečane ceremonije potrebno je završiti proces prijenosa radničkih prava radnika na novog poslodavca, što je zakonska obveza tvrtke Zračna luka Zagreb d.o.o., još uvijek zakonskog i formalnog poslodavca. MZLZ čeka da ZLZ završi spomenuti proces i pregovore sa sindikatima vezane uz njihove zahtjeve za dodatnim bonusima prije prelaska u MZLZ.

 SVI RADNICI SU DOBRODOŠLI 

–  Svi su radnici dobrodošli jer nam trebaju za nesmetan nastavak rada  –  kažu u ZAIC-u uz naglasak kako će sva prava iz kolektivnog ugovora biti prenesena i zajamčena radnicima najmanje 5 godina.

Također, svi će radnici kod novog poslodavca biti zaposleni na istom ili čak boljem radnom mjestu, a u potpunosti će im biti prenesen i radni staž koji se odnosi na rad u ZLZ-u.

Koncesionar naglašava da će svi radnici imati jednaka prava u tvrtki MZLZ kao i u svakoj od 6 tvrtki-kćeri koje je MZLZ osnovala i podsjeća da je tako komunicirano od samog početka procesa preuzimanja Zračne luke Zagreb, stoji u propćenju.