Home Kultura „Mraclin – u srcu Turopolja“ Promocija knjižice posvećenoj njegovoj povijesti ali i...

„Mraclin – u srcu Turopolja“ Promocija knjižice posvećenoj njegovoj povijesti ali i sadašnjosti

Održat će se u nedjelju 5. rujna u 18,00 sati u Parku Tomislava Hrkovca

PODIJELITE
Izvor: mraclin.hr/web

KUD Dučec poziva na promociju knjižice „Mraclin – u srcu Turopolja“, bogato ilustrirane priče o Mraclinu, te prezentaciju kratkog filma „Mraclinski govor“, koja će se održati u nedjelju 5. rujna u 18,00 sati u Parku Tomislava Hrkovca u Mraclinu.

Knjižica „Mraclin – u srcu Turopolja“ u osnovi je zamišljena kao kraći pregled mraclinske današnjice – u prvom redu kroz prikaz udruga koje djeluju u selu, no slijedom entuzijastičkih napora svojih autora u međuvremenu je prerasla u malo monografsko izdanje posvećeno Mraclinu, njegovoj povijesti, ali i sadašnjosti. Tekstovima te izborom iz bogatog fotografskog fundusa obuhvaćena su brojna poglavlja: uz sve mraclinske udruge, posebna poglavlja obrađuju vjerski i gospodarski život sela, povijest školstva u Mraclinu, mraclinsku baštinu i njeno čuvanje, tamburaše i tamburaške sastave, posebnosti mraclinskog govora i dosadašnje publikacije posvećene selu.

Kroz kratki film „Mraclinski govor“ KUD Dučec odlučio je oživjeti zapise jezikoslovca Antuna Šojata, koji je prije gotovo šest desetljeća magnetofonom “skidao” možda i posljednju generaciju izvornih mraclinskih govornika, a potom te zapise uvrstio u svoju knjigu “Turopoljski govori”. Film je bio prikazan u sklopu Dana europske baštine gdje je i nagrađen, a izvornu i produljenu verziju s cjelovitim kazivanjem starih Mraclinaca, oživljenim u novom ruhu, vidjet ćemo u nedjelju 5. rujna u središnjem mraclinskom parku.