Home Kultura Mozaici, slike, skulpture i fotografije: Sutra otvorenje izložbe Krešimira Viduke “Opus Tessellatum”

Mozaici, slike, skulpture i fotografije: Sutra otvorenje izložbe Krešimira Viduke “Opus Tessellatum”

Pri izradi mozaika autor se koristi posebnom tehnikom naziva se "opus tesselatum," u kojoj se komadići kamena različitih dimenzija slažu u motive

PODIJELITE

U Galeriji Trumbetaš će se sutra, 13. rujna, održati otvorenje izložbe “Opus Tessellatum” autora Krešimira Viduke. Krešimir Viduka, umjetnik iz Zagreba, predstavlja svoj bogati opus kroz ovu izložbu, koja obuhvaća široki spektar njegovih likovnih djela, uključujući mozaik, slikarstvo, skulpture i fotografije. Izložba će se sastojati od tridesetak slika, oslikanih uljem na platnu, prikazujući klasični jezik u slikarstvu s motivima morskih i kopnenih pejzaža.

Posebna tehnika kojom se autor služi u izradi mozaika naziva se “opus tesselatum,” gdje se komadići kamena različitih dimenzija slažu u motive, pri čemu su vidljive fuge. Izložba također obuhvaća sakralne teme, animalističke motive, aktove i pejzaže.

Krešimir Viduka također eksperimentira sa skulpturama koje pronalazi u prirodi, istražujući oblike i duše skrivenih unutar materijala. Kroz svoje putovanje diljem Hrvatske i svijeta, autor je zabilježio na tisuće inspirirajućih motiva, a odabrane fotografije bit će predstavljene putem video projekcije tijekom trajanja izložbe.

Krešimir Viduka, rođen 1958. u Novoj Gradiški, živi i radi u Zagrebu. Član Književno-likovnog društva “Petrović-Rešetari” od 1992. godine, izlagao je na više od 100 zajedničkih izložbi kako u zemlji tako i inozemstvu, uključujući gradove kao što su Bukurešt, Bratislava, Beč i Toronto. Također je predstavio svoje radove na više od dvadeset samostalnih izložbi.

Otvorenje će održati Jurica Škofać u 18 sati. Izložba “Opus Tessellatum” Krešimira Viduke bit će otvorena za javnost do 24. rujna 2023. godine.