Home Politika MOST: Izvješće o projektu Aglomeracije je šturo i s puno netočnih informacija,...

MOST: Izvješće o projektu Aglomeracije je šturo i s puno netočnih informacija, tražimo konkretne odgovore

Očekujemo da ćemo mi, ali i cjelokupna javnost, odgovore na ova pitanja dobiti u zakonskom roku od 30 dana

PODIJELITE

Danas je u prostorijama velikogoričkog MOST-a održana tiskovna konferencija naziva “Europski tužitelj zbog projekta Aglomeracije u Velikoj Gorici?”, kojom iskazuju sumnje na rok dovršetka ovog projekta, a nekoliko su riječi na samom početku iste imali i u vezi sjednice Gradskog vijeća.

– Kroz samu sjednicu smo konstruktivno odradili posao koji je bio ispred nas. Dobio sam pohvalu od odgojitelja i roditelja djece u DV Ciciban, koji se tiču problematike logopeda i psihologa, kako bi nadležne službe obratile pažnju na navedeno- kazao je Damir Slojšek.

Okupljenima se obratio vijećnik Zoran Lovrić, koji je istaknuo kako je Grad već sada zadužen za preko 100 milijuna kuna u proračunu te su komunalnu naknadu podigli za 30%. Boje se kako će se povećati još i više, a najveći problem je rok dovršetka Aglomeracije koji je zakazan za studeni ove godine.

– Na zadnjem Gradskom vijeću imali smo dosta traljavu informaciju na samo dva papira s netočnim informacijama. Nemoguće je dovršiti 100 kilometara cesta i popraviti ih u tako kratkom roku. Cijelo vrijeme postavljamo konkretna pitanja, a konkretnih odgovora nema – kazao je Zoran Lovrić.

Potom se u vezi s ponovljenim natječajem za pročistač obratila predsjednica mladih velikogoričkog MOST-a, Valentina Dorotić.

– Prvi natječaj prije dvije godine je bio formalno poništen zbog probijanja natječajnih okvira financiranja, a zapravo zbog skandala, odnosno sumnje na namještanje natječaja koji je kulminirao procesom Barišić-Petek posljedice čega imamo i danas. Vrijednost natječaja nije se promijenila, iako je u ove dvije godine značajno poskupio materijal ali i trošak izvođenja radova – kazala je.

Problematika izvršenja projekta aglomeracije i rješenja po pitanju sanacije prometnica

Bekavac ističe kako je u nacionalnim medijima prije dva tjedna objavljeno da je nadležnost nad ovim slučajem izmještena iz USKOK-a na Ured europskog tužiteljstva, te je za očekivati kako će proces istrage zahvatiti odgovorne osobe u našem gradu, a posljedice će se osjetiti u provedbi projekta aglomeracije.

– Pripremili smo set pitanja koje upućujemo gradonačelniku i gradskoj upravi. Zanima nas što planira učiniti ako aktualni natječaj za izgradnju pročistača ponovno bude poništen zbog probijanja financijskih okvira iznosa ponuda. Nadalje, zanima nas i tko je odgovoran za ponovnu izradu i objavu natječaja iste vrijednosti, kada znamo da su unazad dvije godine poskupjeli troškovi izgradnje. Zbog svega tražimo javnu objavu ugovora između naručitelja i izvođača radova kako bi javnost znala po kojim cijenama su ugovoreni koji poslovi i s kojim izvođačima. Tražimo i javnu objavu plana sanacije prometnica koje su oštećene u projektu aglomeracije, a koja bi prema informacijama koje smo primili na zadnjoj sjednici, trebala biti gotova do kraja godine – jer građani to zaslužuju znati! Tražimo da nas se obavijesti o planu provedbe s novim rokovima izvršenja, jer je izvjesno da radovi do studenog neće biti dovršeni. Tražimo i javno distanciranje gradonačelnika od prijedloga spajanja na zagrebački pročistač otpadnih voda koji je u koncesiji. Smatramo kako je takvo rješenje stručno neprovedivo i neprihvatljivo, te da grad naše veličine zaslužuje poseban uređaj za pročišćavanje odvodnje. Nadalje, tražimo i informaciju o planiranim izmjerenim dubinama jezera Čiče kao i utjecaju istih na izgradnju novog pročistača. Tražimo javnu objavu nadzora izgradnje aglomeracije po etapama u projektu zbog brojnih prijavljenih propusta naših građana, te gdje se traži popravak, odnosno preinaka. Naposljetku, zanima nas u kojim će vremenskim okvirima doći do isplate više od 200 milijuna kuna proračunskog novca koji je Grad dužan platiti u okviru projekta Aglomeracije. Očekujemo da ćemo mi, ali i cjelokupna javnost, odgovore na ova pitanja dobiti u zakonskom roku od 30 dana – zaključuje Bekavac.