Home Crna Kronika Lopovi vrebaju umirovljenike

Lopovi vrebaju umirovljenike

PODIJELITE
foto: Ilustracija

Iz Policijske uprave zagrebačke upozorili su građane starije životne dobi da ne nasjedaju na telefonske prevare koje su zabilježene u posljednje vrijeme. Riječ je o nekoliko slučajeva gdje se nepoznati lopov predstavio kao zaposlenik banke. Pod krinkom da želi spriječiti krađu novca s računa žrtve, on od nje traži da preda kartice tekućeg ili deviznog računa zajedno s PIN-om djelatniku koji će doći na njezinu adresu. Nakon što se dočepaju kartica, na bankomatima dignu novac, a žrtvama ne preostaje ništa do slučaj prijaviti policiji.

– Kako bi spriječili počinjenje ovakvih kaznenih djela, upozoravamo građane da nikome, ni telefonom, ni direktno, ne govore svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci te da nikome ne daju svoje kartice jer postoji velika vjerojatnost zlouporabe – poručili su iz PUZ-a.

NE PUŠTAJTE NEPOZNATE OSOBE U STAN

Policija upozorava građane i na krađe u kojima se počinitelji lažno predstavljaju kao zaposlenici javnih poduzeća ili im nude na prodaju razne uređaje i usluge te tako uđu u stan ili kuću oštećenih, gdje iskoriste njihovu nepažnju i otuđe novac ili nakit. Počinitelji ovakvih kaznenih djela su većinom mlađe muške ili ženske osobe, starosti od 20 do 30 godina.

– Savjetujemo građane da u stan ne puštaju nepoznate osobe i da prethodno dobro provjere tko je osoba koja želi ući u njihov stan te da ih ne ostavljaju bez nadzora, olakšavajući im tako činjenje kaznenog djela – dodali su iz PUZ-a.