Home Izdvojeno Pogledajte kronologiju nezapamćenog olujnog nevremena koje je zadesilo Goricu

Pogledajte kronologiju nezapamćenog olujnog nevremena koje je zadesilo Goricu

PODIJELITE

Velika Gorica tijekom olujnog nevremena, koje je Grad pogodilo 7. srpnja u 20:30 sati, pretrpjela je materijalne štete na stambenim zgradama, automobilima i zelenim površinama. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava.

Najviše su stradale stambene zgrade u Zagrebačkoj ulici kao i automobili ispred njih, na koje je vjetar bacio limene krovove s konstrukcijom. Šteta je procijenjena na 2,5 milijuna kuna i bit će namirena iz osiguravajućih društava, budući da su zgrade, kojima je upravitelj Gradsko stambeno gospodarstvo, osigurane. Raščišćavanje zgrada i ulice započela je odmah po prestanku nevremena, a sanacija sljedećeg jutra.

– Velika Gorica sama se uspješno bori sa svim nepogodama. Nitko od državnih vlasti nije došao u Veliku Goricu niti u vrijeme poplave u Čičkoj Poljani niti sada kada je centar grada pogodilo ovakvo katastrofalno nevrijeme. I ovoga puta naše vatrogasne snage i djelatnici komunalnih poduzeća reagirali su odmah i pokazali svoju spremnost u svim situacijama koje pogađaju naš grad – ističe gradonačelnik Dražen Barišić.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos napominje kako se na mjesto događaja pristupilo sa svim operativnim snagama, posebice vatrogascima, u nazočnosti policije, HEP-a i komunalnih poduzeća te je zatvoren promet za sva vozila i pješake. Nakon obavljenog policijskog očevida i njihovom odobrenju pristupilo se sanaciji.

– U kratkom vremenu sve radnje koje su bile stavljene pred operativne snage učinjene su sukladno zakonu. Stožer je sa svojim članovima bio na mjestu događaja sve do puštanja u promet Zagrebačke ulice u 2 sata ujutro. Ovim putem zahvaljujem svima koji su pokazali spremnost pomoći u nevolji (građanima i privatnim trgovinama koje su otvorile svoja vrata kako bismo dobili potreban materijal). Smatram da je Stožer sa svojim operativnim snagama pokazao profesionalni pristup u nastaloj situaciji i spremnost za pravovremeno djelovanje kako u poplavi tako i sada u ovoj vremenskoj nepogodi – rekao je Kos.

7. srpnja 2014. godine

20:37 – Javna vatrogasna postrojba- intervencija u Zagrebačkoj ulici na uklanjanju i sanaciji srušenog krovišta (sudjeluje 54 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava)

20:45 Aktiviran Stožer za zaštitu i spašavanje, koji se sastaje na mjestu intervencije u Zagrebačkoj ulici (angažirana je Elektra, VG Komunalac, VG Čistoća i dodatna dobrovoljna vatrogasna društva putem JVP-a)

21:00 na lokaciji Zagrebačka 29-31 angažirano je 16 radnika VG Čistoće, 2 grajfera, autopodizač, kamion kiper i velika čistilica te 10 radnika VG Komunalca, 1 rovokopač i 4 kamiona

Na navedenoj lokaciji su pripadnici velikogoričke policijske postaje osiguravali promet tijekom trajanja intervencije. Promet je pušten u 02:00.

Sanacija na samim zgradama – putem Gradskog stambenog gospodarstva kao upravitelja:
22:00 – na teren ( Zagrebačku 29-31) izlaze radnici tri predstavnika izvođača limarskih i krovopokrivačkih radova(ukupno 6 radnika), rade na izbacivanju i čišćenju vode na stropnoj ploči potkrovlja zajedno sa suvlasicima stambene zgrade.
24:00 počelo postavljanje zaštine folije i cerade za prekrivanje
Osim na navedenim zgradama, intervencije su rađene i na zgradama: Zagrebačka 71-75, Trg Stjepana Radića 10, Trg Grada Zagreba 9-11, A.G. Matoša 9.

8. srpnja 2014. godine

6:00 Stožera za zaštitu i spašavanje održao sastanak i donio zaključke:

1. GSG s osiguravajućim društvima radi procjenu i počinje sanaciju
2. Komunalni redari obilaze teren
3. Komunalna poduzeća VG Čistoća i VG Komunalac čiste javne i zelene površine
4. JVP izlazi na intervencije po dojavi građana
5. Otvoren telefon za pozive građana

Tijekom dana, u Zagrebačkoj 29-31, se radi na demontaži preostale limarije, čišćenju tavana od šute, otpadnog materijala i zatečenih stvari te se izvode radovi na izradi privremene konstrukcije od letvi kao nasača za postavu zaštitne folije i izbacivanju vode s ploče tavana. Angažirano je 18 radnika.

9. srpnja 2014. godine

U Zagrebačkoj 29-31 nastavljeni su radovi na izradi hidroizolacije zaštitnom trakom na ploči tavana i zaštita konstrukcije od vode te zaštita prostora ispred stambene zgrade.
U završnoj su fazi projekti za postavljanje potpuno novog krovišta u Zagrebačkoj 29-31.

Osim navedenih intervencija i radova na zgradama u Zagrebačkoj ulici, sve službe radile su i na čišćenju u svim dijelovima grada. Tako je Javna vatrogasna postrojba imala ukupno 54 intervencija uklanjanja stabala i ostalih materijala koji su ugrožavali ljude i imovinu.

VG Čistoća i VG Komunalac radili su na orezivanju i uklanjanju polomljenog drveća i granja, te je na deponij u Mraclinsku Dubravu , u reciklažno dvorište dopremljeno:
– Pokrovni lim, 32 kubna metra
– Zeleni otpad – granje – 44,76 tona + 15 kubnih metara
– Otpadno drvo (krovišta) – 30 kubnih metara