Home Izdvojeno Krijes i molitva za drage pokojne

Krijes i molitva za drage pokojne

PODIJELITE

Sinoć je u Mraclinu bilo vrlo svečano. Već tradicionalno, na blagdan Svih svetih, vjernici su se okupili kako bi zvonjavom crkvenih zvona i vatrenim krijesom označili nadolazeći Dušni dan. Molitvama ispred crkve Sv. Vida i ostalih vjerskih sastajališta, prisjećali su se svojih dragih pokojnika.mraclin-svi-sveti56373d20e42cc.jpg

Kako piše www.mraclin.hr, nekad se smatralo da onaj koji zvoni osjeća najveću muku, da su njegova sjećanja najveća jer ga težina zvona i svako spuštanje konopa tjeraju da sve jače izgovara molitve i sjeća se pokojnih. Ovaj lijep običaj okupio je sve generacije koji su se nakon molitve družili uz pečene kestene. Želja mještana Mraclina je da se običaj paljenja krijesa i zvonjave crkvenih zvona uoči Dušnog dana, revitalizira kako bi tradicijsku baštinu vrednovali i mlađi naraštaji.

mraclin-svi-sveti-356373d1c7f15a.jpg

RELIKVIJE BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA U MRACLINU

Dragog pokojnika, blaženog Alojzija Stepinca, prisjetili su se Mraclinčani molitvom uz njegove relikvije koje su bile izložene ove subote u crkvi svetoga Vida. Štovanje pred izloženim relikvijama otpočelo je uz litanije blaženog Alojzija i molitvom za proglašenje blaženog Alojzija svetim. Molitvu na kojoj se okupio velik broj mještana predvodio je  vlč. Tomislav Krajačić.

Relikvijar blaženog Alojzija Stepinca u župu u Mraclin došao je sklopu ”Molitvenog hoda sa Stepincem” kroz župe Velikogoričko-odranskog dekanata koji će trajati do 7. studenog.