Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Život na našem planetu: moje svjedočanstvo i vizija budućnosti

KNJIGA TJEDNA Život na našem planetu: moje svjedočanstvo i vizija budućnosti

Po ovoj knjizi autora Sir Davida Attenborougha snimljen je i istoimeni dokumentarni film kojeg možete pogledati na streaming platformi Netflix

PODIJELITE

Kako se u travnju obilježava Dan planeta Zemlje (točnije 22. travnja), iz Gradske knjižnice Velika Gorica tom prigodom predstavljaju jako važnu knjigu, a to je „Život na našem planetu“ sir Davida Attenborougha, poznatog po režiranju vrhunskih dokumentaraca o prirodi i životinjama. Po ovoj knjizi snimljen je i istoimeni dokumentarni film kojeg možete pogledati na streaming platformi Netflix.

Prvi dio knjige odnosi se na prošlost, točnije, počinje s 1937. godinom kada je David imao jedanaest godina. Preostale divljine tada je bilo 66 posto, ugljika u atmosferi 280 dijelova na milijun, a na planetu je živjelo 2,3 milijarde ljudi. Kako godine odmiču, tako se preostala divljina smanjuje, a količina ugljika i brojnost stanovništva povećava.

David kroz svoji razumljivi i prepoznatljivi stil (ako ste ikada pogledali neki njegov dokumentarac, gotovo da možete čuti njegov glas) objašnjava uzročno-posljedične veze koje su dovele do naše najveće pogreške – gubitka divljine našeg planeta, njegove bioraznolikosti. On ne staje na 2020. godini nego nas vodi u budućnost, do 22. stoljeća za koje kaže kako bi moglo započeti humanitarnom krizom, najvećom prisilnom ljudskom migracijom u povijesti. Također, upozorava, ako se sva zbivanja dogode kako su opisana, do 2100. godine, naš planet bit će četiri Celzijeva stupnja topliji. Zastrašujući i pesimistični scenarij ne mora se ostvariti ako odmah nešto poduzmemo, a to je ujedno i tema trećeg dijela knjige. Prelazak na čistu energiju, sadnja šuma i prestanak krčenja istih, uvođenje održivog ribarstva, vraćanje bioraznolikosti samo su neki od ključnih planova na kojima odmah moramo početi raditi.

„Idućih nekoliko desetljeća, bit će za nas posljednja prilika da izgradimo stabilan dom za sebe i ponovno uspostavimo bogat, zdrav i predivan svijet koji smo naslijedili od naših dalekih predaka. Riječ je o našoj budućnosti na planetu, jedinome mjestu na kojem, koliko znamo, postoji život.“

O autoru

Sir David Attenborough najpoznatiji je redatelj filmova o prirodoslovlju u Velikoj Britaniji. 1952. godine pridružio BBC-u za koji snimio svjetski poznate serijale: Život na Zemlji (1979.), Živi planet (1984.), Iskušenja života (1990.), Privatni život biljaka (1995.), Život ptica (1998.), Plavi planet (2001.), Život sisavaca (2002.), Planet Zemlja (2006.) i Hladnokrvni život (2008.). Sir David postao je vitezom 1985. godine, a 2005. godine nagrađen je Odličjem za zasluge. Član je Kraljevskog društva (Royal Society) i predvodnik u borbi protiv pada broja vrsta na planetu te za očuvanje prirode.

Pripremila: Anja Kaltnecker