Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Valérie Perrin: Svježa voda za cvijeće

KNJIGA TJEDNA Valérie Perrin: Svježa voda za cvijeće

Stranice ove knjige podsjetit će vas na to da život, baš kao i smrt, može imati mnoštvo lica i iznenaditi čak i onda kada se čini da nada gotovo ne postoji!

PODIJELITE

Francuska književnica Valérie Perrin napisala je tri romana,  a svjetsku slavu stekla je 2018. godine objavivši svoj drugi roman „Svježa voda za cvijeće“ . Mjesecima najprodavanija knjiga u Francuskoj i Italiji ubrzo je prevedena u još tridesetak zemalja gdje redom oduševljava čitatelje. Hrvatski prijevod koji potpisuje Maja Ručević objavila je Naklada Sonatina.

Violette Toussaint je čuvarica groblja u jednom malom gradiću u Burgundiji. Ispod crne uniforme nosi odjeću veselih boja, baš kao što se i ispod naizgled ozbiljne osobe skriva vrlo osjećajna žena kojoj je život ostavio teške ožiljke na srcu. Nakon djetinjstva provedenog u udomiteljskim obiteljima, još kao tinejdžerka,  ludo se zaljubila u zgodnog i prilično dokonog Philippea s kojim zasniva obitelj. Suprug će ju ubrzo razočarati, a njegovi roditelji nikad prihvatiti. Philippeove najveće strasti ostaju motocikli i žene, dok Violette ipak pronalazi svoju sreću u obiteljskom životu koji vodi, odgajajući kćer Leonine i radeći kao upraviteljica rampe na željezničkom prijelazu. Kada se željeznica automatizirala te Violette zajedno sa suprugom ostala bez posla, otvoreno radno mjesto čuvara groblja činilo se kao odlično rješenje. Godinama kasnije Violette sama brine o groblju, tješi njegove posjetitelje koji oplakuju grobove svojih najmilijih, udomljuje životinje lutalice i brine o vrtu i cvijeću. Društvo joj povremeno čine svećenik, grobari i pogrebnici. Godine prolaze i posve su nalik jedna drugoj dok jednog dana iz Marseilla ne doputuje detektiv Julien s neobičnim zahtjevom – njegova nedavno preminula majka izrazila je želju biti pokopana kraj njemu do tada nepoznatog gospodina. Saznajemo priču to dvoje ljubavnika, kao i to da oni nisu jedini mrtvi stanovnici ovoga groblja čiji nam se životi otkrivaju tek nakon što su ugasli.

Neobičan roman koji radnju smješta na groblje i ima možda i više preminulih nego živih likova, ipak je priča o ljubavi i na nježan način se čitateljima zavlači pod kožu. Autorica je vješto ispisala 450 stranica koje ćete zasigurno progutati u svega nekoliko dana i koje će vas podsjetiti na to da život, baš kao i smrt, može imati mnoštvo lica i iznenaditi čak i onda kada se čini da nada gotovo ne postoji.

Raspoloživost naslova možete provjeriti OVDJE.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić