Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Suzy Lee: Val

KNJIGA TJEDNA Suzy Lee: Val

Ove vrste slikovnica, tzv. wordless picture books, nisu česte kod nas, što je vrlo neobično ako uzmemo u obzir njihovu vrijednost

PODIJELITE

Kako predstaviti slikovnicu u kojoj nije napisana niti jedna jedina riječ?!

Val je slikovnica južnokorejske autorice Suzy Lee u kojoj ne postoji tekst nego ona u potpunosti s čitateljem komunicira pomoću slika. Slikovnica prikazuje igru djevojčice i vala. Djevojčica na plažu dolazi u pratnji ženske osobe za koju možemo pretpostaviti da joj je majka i tada počinje njezina interakcija s valovima. Ona na valove viče, izaziva ih, gleda ih, poigrava se s njima. Nakon nekog vremena valovi se odluče poigrati s njom te je zapljusnu. Iako je u početku djevojčica iznenađena kasnije otkrije blago koje su joj oni donijeli – školjke, morske zvijezde, kamenčiće. Cijela ova igra djevojčice i vala odvija se uz prisustvo galebova i majke koju opet vidimo na kraju slikovnice.

Budući da ne postoji napisana priča, ona se može ispričati na puno načina. Možemo je ispričati iz perspektive majke koja je samo promatrač, galebova koji pasivno sudjeluju u ovoj igri, ali i iz perspektive samog vala. Mogućnosti su bezbrojne, granica je samo (dječja) mašta.

Ove vrste slikovnica, tzv. wordless picture books, nisu česte kod nas, što je vrlo neobično ako uzmemo u obzir njihovu vrijednost. Slikovnice bez riječi pozivaju djecu da postanu aktivni sudionici priče, a da bi to mogli moraju uključiti svoju maštu. Djeca sama opisuju radnju, okruženje, likove. Koristeći samo svoju imaginaciju (ponekad uz našu malu pomoć) smišljaju nove priče pri svakom novom čitanju. Ove slikovnice mogu biti i dobar „odmor od riječi“ za djecu kojoj čitanje ide malo teže. Također, mogu biti i dobar temelj za pisanje vlastitih priča, opisujući crteže i stvarajući vlastite dijaloge.

Suzy Lee korejska je umjetnica, ilustratorica i autorica mnogih slikovnica. Svjetsku je pozornost stekla svojim slikovnicama bez riječi Ogledalo (2003.), Val (2008.) i Sjena (2010.) poznatim i kao Trilogija  granica. U njima koristi središnji uvez stranica knjige kao razgraničenje između stvarnosti i fantazije. Za svoje slikovnice dobila je niz prestižnih nagrada, a ušla je i u uži izbor za nagradu Hans Christian Andersen.

Kao što izreka kaže – slika govori više od 1000 riječi, u slučaju ove slikovnice to je i više nego točno!

Slikovnica Val izašla je 2017. godine u ArTresor nakladi.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE

Pripremila Morana Peranić