Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Stephen King & Owen King: Uspavane ljepotice

KNJIGA TJEDNA Stephen King & Owen King: Uspavane ljepotice

Vrijeme je hladnije i kišovitije, magla se sporo diže, a bliži nam se i Noć vještica. Sve to doprinosi posebnoj atmosferi koja je naprosto savršena za iščitavanje Kinga u ovo doba godine

PODIJELITE

Stephena Kinga volim čitati tijekom cijele godine pošto mi je jedan od omiljenih pisaca, no poseban je užitak uzeti njegovu knjigu u jesen. Vrijeme je hladnije i kišovitije, magla se sporo diže, a bliži nam se i Noć vještica. Sve to doprinosi posebnoj atmosferi koja je naprosto savršena za iščitavanje Kinga u ovo doba godine.

Knjigu „Uspavane ljepotice“ Stephen King napisao je u suradnji sa svojim sinom Owenom Kingom 2017. godine. Radnja ove knjige odvija se u malom gradiću Dooling-u u Zapadnoj Virginiji, a ako ste ikada pročitali koju Kingovu knjigu znate da su mnoge njegove priče smještene u male gradiće, naročito u državi Maine (sjetimo se samo Derry-a… ili bolje ne?).

Bez previše okolišanja i dugih uvoda, ubrzo saznajemo da se gradićem (a zapravo i svijetom) širi smrtonosni virus (da, ovo je pisano prije korone) koji pogađa isključivo žene. Taj virus, virus spavanja, djeluje tako da žene obavije bijelom čahurom te one padnu u duboki san. Upozorenje! Strogo je zabranjeno probuditi ženu koju je pogodio virus jer postaju iznimno nasilne. Naravno, Stephen King to vrlo zorno opisuje. Ako mislite da je papuča u glavu najgore što se doživjeli nakon što se nekog nasilno probudili, nakon ove knjige shvatit ćete da ste dobro prošli, a vjerojatno ćete i dobro promisliti nakon što ponovno nekog pokušate probuditi.

Kada postane jasno da se žene ne bude i da se možda više nikada neće probuditi, nastaje kaos. Preostale budne žene čine sve kako bi ostale budne, a to uključuje i korištenje raznih droga, a pojavljuje se i jedna zagonetna i mistična žena Eve, koja je izgleda, imuna na virus. U pravom Kingovom stilu, Eve je nešto izvan našeg poimanja, nešto s druge strane stvarnosti, te čini se da je ona i zakuhala ovaj kaos. Muškarci se okreću jedni protiv drugih, jedni žele ubiti Eve jer misle da će tako vratiti svoje žene, dok je drugi žele spasiti, a među njima i jedan od „glavnijih“ likova, psihijatar ženskog zatvora Dr. Clinton Norcross. Naime, u ovoj priči nema glavnog lika kao što to obično biva u Kingovim knjigama već se kroz priču proteže cijeli niz različitih likova, a za podsjetnik možete rabiti popis likova s kratkim opisima na početku knjige. Neka vas to ne prestraši, brzo se zapamte. Ono što je odlično, većina likova u knjizi nisu „crno-bijeli“ već i dobri i loši, kako kada i kako u kojoj situaciji.

Da bi zaplet bio zanimljiviji, saznajemo da se žene bude u drugoj stvarnosti, tzv. paralelnom svijetu, u istom gradiću, ali ne u istom vremenu. Svijet je tamo, čini se, mirniji, ljepši… Je li to prilika za izgradnju novog svijeta? Na koji način? Žele li se žene uopće vratiti? Hoće li ih muškarci uspjeti vratiti? Odgovore morate pronaći sami, u jednoj Kingovoj mješavini trilera, horora i naravno, nadrealnog.

P.S. Drage žene, možda je bolje da ovu knjigu ne čitate baš prije spavanja.

Stephen King napisao je više od pedeset knjiga, a mnoge od njih postale su klasici horora. Među njegovim najpoznatijim djelima nalaze se knjige: „Ono“, „Carrie“, „Misery“, „Groblje kućnih ljubimaca“, „Crna kuća“, itd. Owen King autor je ili suautor nekoliko knjiga: „Double Feature“, „We’re All in This Together“, „Intro to Alien Invasion“.

Raspoloživost knjige u Gradskoj knjižnici provjerite OVDJE.

Pripremila: Anja Kaltnecker