Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Emily Gunnis: Djevojka iz pisma

KNJIGA TJEDNA Emily Gunnis: Djevojka iz pisma

Prva i zasad jedina kod nas prevedena knjiga britanske autorice mješavina je drame, povijesne fikcije, kriminalističkog romana, horora i pomalo nadrealnih elemenata

PODIJELITE

Prva i zasad jedina kod nas prevedena knjiga britanske autorice Emily Gunnis mješavina je drame, povijesne fikcije, kriminalističkog romana, horora i pomalo nadrealnih elemenata. S engleskog ju je preveo Marko Theodore Mravunac, a izdala ju je izdavačka kuća Mozaik knjiga. Roman je u kratkom roku postao vrlo popularan, s milijun prodanih primjeraka u svijetu, a preveden jer na sedamnaest jezika.

Protagonistica Samantha Harper je novinarka kojoj je cilj napredovati u poslu. Kad sasvim slučajno naiđe na pismo iz prošlosti, njegov će je sadržaj šokirati jer pismo je napisala mlada majka Ivy koja preklinje da je se spasi iz samostana Svete Margarete u koji je zatvorena zbog tada veoma osuđivane maloljetničke trudnoće. Svaki joj je dan važan, već sutra bi moglo biti prekasno. Samantha biva uvučena u tragičnu priču u kojoj će još otkriti i niz neobjašnjivih smrti povezanih sa ženom, ali i shvatiti da je poslije poroda toj ženi oduzeto dijete i dano na posvajanje protivno majčinoj volji. Sveta Margareta uskoro se ruši pa Samantha ima samo nekoliko sati da razriješi misterij star više od šezdeset godina. Jer istina, koja joj je gotovo na dohvat ruke, mogla bi biti zauvijek izgubljena…

Radnja ovog romana zaista je brza, napeta i dinamična te puna zapleta, a istodobno prati očajnički tužnu priču temeljenu na šokantnoj istini. Autorica nas povremeno vraća i u prošlost gdje je Ivy, mlada žena iz pisma, glavna naratorica te nas vodi kroz pravi pravcati horor koji je u samostanu svakodnevno proživljavala. Žene su bile prisiljene raditi u praonicama, često su upravljale teškim strojevima sve dok im ne bi započeli trudovi. Djecu su im oduzimana odmah nakon poroda. Majke su bile prisiljene potpisati da se odriču svih prava da ih ikada pokušaju naći. Smještaj u Svetoj Margareti je koštao, a ako žena nije imala novaca da ga plati, morala je, nakon što rodi, ostati još tri godine u samostanu i svoj dug otplatiti radom.

Autorica je obavila lavovski posao istraživajući uvjete života u samostanima koji su primali trudnice i mlade majke, stoga opisi koje navodi u romanu nisi daleko od istine. Iako je dom Svete Margarete potpuno izmišljen, on je spoj različitih domova za majke i novorođenčad te priča onima o kojima je autorica čitala dok je radila istraživanje za ovaj roman.

Emily Gunnis je objavila i drugi roman, The lost child, stoga napeto iščekujemo da i on stigne na naše police.

Pripremila: Marija Cvetnić Hubak